Gemeente Gennep


Persberichten

College van Gennep versoepelt besluit over permanente bewoning recreatiewoningen
De gemeente Gennep heeft zich de afgelopen maanden opnieuw gebogen over de permanente bewoning van recreatiewoningen aan de Erfsebosweg en Sleeweg. Op aandringen van zowel de gemeenteraad als de bewoners van het zomerhuisjescomplex heeft het college van Burgemeester en wethouders onderzocht of een combinatie van permanent wonen naast recreatief wonen toegestaan kan worden. Dit onderzoek heeft niet geleid tot een nieuw besluit. Wel heeft het college besloten om de groep bewoners, die in aanmerking komt voor een persoonsgebonden ontheffing, uit te breiden.

Op 19 mei van dit jaar besloot het college om permanente bewoning niet te legaliseren. Leidend voor dit besluit was de gebiedsvisie, die voor het zomerhuisjescomplex is opgesteld. Daaruit bleek dat permanente bewoning de karakteristieke kwaliteit van het gebied te veel zou aantasten.

Gelijke consequenties
De combinatie van recreëren en permanent wonen blijkt in de praktijk vrijwel dezelfde consequenties te hebben als permanente bewoning. Wegen moeten worden verbreed, de kans op meer bebouwing neemt toe. Dit staat haaks op het belang dat de gemeente hecht aan de natuurlijke uitstraling van het gebied. De resultaten van het onderzoek geven het college dan ook onvoldoende aanleiding om de bestemming van het gebied te wijzigen.

Persoonsgebonden ontheffing
Wel heeft het college besloten om de groep bewoners, die in aanmerking komt voor een persoonsgebonden ontheffing, uit te breiden. Bewoners die kunnen aantonen dat zij vóór 31 oktober 2003 hun zomerhuisje permanent bewoonden, kunnen onder voorwaarden een persoonsgebonden ontheffing aanvragen. Dat betekent dat zij in hun huisje mogen blijven wonen, totdat ze verhuizen of overlijden. Het college sluit met deze versoepeling aan op nieuwe landelijke wetgeving. Voor permanente bewoning is het wel noodzakelijk dat een woning voldoet aan de voorwaarden van het Bouwbesluit 2003. Steekproeven hebben inmiddels uitgewezen dat een deel van de woningen aan de Erfsebosweg en Sleeweg zonder al te ingrijpende aanpassingen kan voldoen aan deze voorwaarden.

Ruime overgangstermijn
Bewoners die hun zomerhuisje zijn gaan bewonen tussen 31 oktober 2003 en 19 mei 2009 krijgen ruim de tijd om uit te kijken naar andere woonruimte. De permanente bewoning dient gestaakt te zijn op 1 januari 2015. Voor bewoners die na 19 mei 2009 een zomerhuisje zijn gaan bewonen, geldt dat de gemeente daar per direct tegen zal optreden.

Handhaving
De gemeente wil per 1 januari 2015 een einde gemaakt hebben aan de ongeoorloofde permanente bewoning van recreatiewoningen. Voor het handhavingstraject is een plan van aanpak opgesteld. Het college verwacht voor de uitvoering van dit plan een bedrag van bijna 300.000 euro nodig te hebben gedurende de periode 2010-2015. De gemeenteraad moet hier nog zijn fiat aan geven.