Gemeente Veenendaal


Politie en gemeente Veenendaal pakken fietsendiefstal aan

In de afgelopen periode zijn er in Veenendaal een groot aantal mensen het slachtoffer geworden van fietsendiefstal. De meeste fietsen werden gestolen in het centrum (omgeving Horecaplein, Markt en Scheepjeshof) en rond de stations. De politie en de gemeente Veenendaal ondernemen de komende maanden gerichte acties om fietsendiefstal tegen te gaan.

Stijging

Vanaf begin november laat het aantal gestolen fietsen een stijging zien, het ging gemiddeld om 17 gestolen fietsen per week. Hoewel begin december weer een lager aantal fietsendiefstallen liet zien (6 in de eerste week), is de verwachting voor de komende weken dat het aantal fietsendiefstallen hoog blijft ten opzichte van de rest van het jaar. De korte dagen aan het einde van het jaar zijn hier vooral oorzaak van.

Â

Gerichte acties

De gemeente en de politie voeren de komende maanden gerichte acties uit om fietsendiefstal tegen te gaan. Zo zullen agenten extra surveilleren op plekken waar veel fietsen worden gestolen, dat is nu in het centrum en rond de stations. Tevens gaan toezichthouders van de gemeente âFietshangersâ met daarop preventietips aan de fietsten hangen. Op deze manier wil de gemeente fietseigenaren extra alert maken op hoe je fietsendiefstal kunt voorkomen. De gemeente verwacht ook dat het cameratoezicht in het centrum een positieve bijdrage zal leveren aan de daling van het aantal diefstallen.

Â

Daarnaast zal de politie fietsers regelmatig aanspreken en de framenummers van deze fietsen controleren. Past de fiets wel bij de bestuurder? Doel is erachter te komen of de fietser wel op zijn of haar eigen fiets rijdt. Sinds deze maand is er een apparaat beschikbaar voor de politie waarmee online kan worden bekeken of een fiets als gestolen bekend staat. Tenslotte wordt iedereen opgeroepen om alert te zijn op verdachte situaties en vooral 112 te bellen als hier sprake van is.

Â

De belangrijkste preventietips

Belangrijke tips om fietsendiefstal te voorkomen zijn:


- Voorzie uw fiets van goede sloten. Uw fietshandelaar kan u voorlichten over ART-gekeurde sloten;


- Zet uw fiets dubbel op slot; met het ringslot door het achterwiel, maar daarnaast ook nog met een los slot aan een vast voorwerp, bijvoorbeeld een hek;


- Stal uw fiets wanneer dat kan in het zicht, op een goed verlichte plaats en in een stalling;


- Doe altijd aangifte van fietsdiefstal. Hierdoor blijft de politie op de hoogte van het aantal gepleegde diefstallen en kan er gericht actie worden gevoerd;


- Koop nooit een gestolen fiets. Dit is heling en dus strafbaar. Op www.fietsdiefstalregister.nl kunt u zien of een fiets als gestolen geregistreerd staat;


- de kenmerken van uw fiets goed zoals het framenummer, type en kleur. Merk de fiets eventueel met uw eigen postcode en huisnummer. De kans op teruggave van uw fiets is in dit geval het grootst.

Â

Bel 112

Ziet u dat er een fietsendiefstal gepleegd wordt? Onthoud goed het signalement van de persoon (kleding, haardracht, vervoermiddel) en bel direct het alarmnummer 112. Dit geldt ook wanneer u een verdachte situatie ziet.

Â

Laat u niet verrassen

Gestolen spullen kopen, is heling en dus strafbaar. Laat u niet verrassen, veelal kunt u zelf de situatie inschatten. De reputatie van de verkoper, de plaats van de verkoop en de prijs zijn goede aanwijzingen om de aard van de koop te kunnen beoordelen. Biedt een onbekend persoon u op straat een fiets aan voor 50 euro? Dan is de fiets zeer waarschijnlijk van diefstal afkomstig. Een fiets van een paar jaar oud voor een kwart van de nieuwprijs op internet? Dat is zeer verdacht.

Â

Het beste is om een fiets te kopen bij een erkende fietshandelaar of een aankoopbon te vragen als u via een tussenpersoon of internet een fiets koopt. Kopers van gestolen fietsen maken zich schuldig aan een misdrijf. Als iemand een gestolen fiets in zijn bezit heeft, dan houdt de politie die persoon aan voor heling.

Â

Â

Â