Gemeente Veenendaal


Aanvulling tekort Lampegietersweek

Het college van B&W heeft besloten aan de Stichting Lampegietersweek een bedrag van 30.000,- euro toe te kennen om het sinds 2007 opgelopen tekort aan te vullen. Afspraken zijn gemaakt voor een andere opzet van Lampegietersweek.

Â

In 2006 is de Stichting Lampegietersweek opgericht. Aanleiding hiervoor was de wens van de gemeente om een feestweek in Veenendaal te laten plaatsvinden gekoppeld aan een evenement met Veenendaalse historie: Lampegiet. Lampegiet is bij uitstek het plaatselijke volksfeest met traditionele buurtoptochten voor de allerkleinsten. Daarnaast bestond de wens voor een multi-cultureel festival voor en door allochtone en autochtone Veenendalers. Ook dit festival maakt tegenwoordig deel uit van Lampegietersweek. Naast deze evenementen is er een breed aanbod van activiteiten zoals Veenendaal Artistiek, een boekenmarkt en een nieuw Dance-event genaamd Fuze.

Â

De stichting is in 2007 ambitieus van start gegaan. Ondanks tegenvallende financiële resultaten, vooral in het eerste jaar, is veel inzet getoond om ook in de daaropvolgende jaren een echte feestweek neer te zetten. De intentie daarbij was om het opgelopen tekort in te lopen. Na een goed 2008 is de stichting er in 2009, mede door sterk tegenvallende sponsorinkomsten en bezoekersaantallen (recessie), niet in geslaagd het tekort weg te werken. Â

Â

Het college hecht er belang aan dat het evenement Lampegiet in Veenendaal blijft bestaan. Daarom is besloten het tekort aan te vullen.

Â

Het college is daarnaast echter wel van mening dat nadrukkelijk gekeken moet worden naar een andere opzet van het evenement en een verdergaande samenwerking met de horeca en Stichting Welzijn Veenendaal die de Lampegietersoptochten organiseert. Daarbij is het uitgangspunt de viering van Lampegiet als vanouds met een zo breed mogelijk aanbod van activiteiten voor iedereen zoals ondermeer Festival Grenzeloos. Ook de duur van het evenement moet worden beperkt. Daarvoor stelt het college voor het jaar 2010 een verlaagd subsidiebedrag van 15.000,- euro beschikbaar.

Â

Â

Â

Â

Â

Â