Gemeente Breda

Veel animo voor proef âkladvrije en plakvrije binnenstadâ

De Gemeente Breda heeft het afgelopen jaar 130 panden in de binnenstad gratis gereinigd van bekladding. Dat komt overeen met 643 m2 graffiti en illegale plaksels.

Dat zijn de eerste tussentijdse resultaten van de tweejarige proef âaanpak graffiti en illegaal plakkenâ. De gemeente wil met de proef de gevels in de binnenstad consequent schoonhouden en de graffitispuiter en illegale plakker ontmoedigen. De gemeente benaderde alle 1.228 eigenaren in de binnenstad.

Â

Uit de eerste inspectieronde bleek dat 325 panden in het centrum beklad waren met totaal 1.983 m2 graffiti en plaksels. Van al die bekladde panden zijn nu 130 panden gratis gereinigd. Gedurende 1 jaar na aanmelding worden deze panden wekelijks geïnspecteerd en een week later schoongemaakt als er sprake is van bekladding.

Â

In januari 2010 benadert de gemeente bewoners en ondernemers in de binnenstad nog een laatste keer. Dan kunnen eigenaren waarvan het pand nog niet eerder is schoongemaakt, toestemming geven om hun pand alsnog eenmalig gratis te laten reinigen. Daarna betalen ondernemers een symbolisch bedrag van ⬠100 per jaar om deze wekelijks te laten inspecteren en zo nodig te ontdoen van graffiti en plaksels. Voor particulieren die hun eigen pand bewonen in de binnenstad, wordt geen bedrag in rekening gebracht. Graffiti van racistische aard verwijdert de gemeente binnen 24 uur na melding. Ook doet de gemeente in dat geval aangifte bij de politie.

Â

Ook gemeente- eigendommen zoals zitbanken, verkeersborden en vuilnisbakken zijn schoon gemaakt. De gemeente houdt maandelijks een schoonmaakronde waarbij graffiti, stickers en andere aanplaksels worden verwijderd.

Â

Breda, 15 december 2009