Gemeente Breda

Gezamenlijke aanpak vuurwerkoverlast

De gemeente zet dit jaar nog zwaarder in om vuurwerkoverlast en vuurwerkslachtoffers zoveel mogelijk te beperken.

Ze doet dit samen met de politie, de brandweer, bureau Halt en Surplus Welzijn. Daarbij nemen alle partners hun verantwoordelijkheid.

Â

Zo controleert de politie extra scherp op illegale handel en het vroegtijdig afsteken van vuurwerk. Er wordt aangifte gedaan bij het aanrichten van vernielingen met vuurwerk en aangerichte schade moet worden terugbetaald. Minderjarigen krijgen een taakstraf via Bureau Halt en wie ouder is dan 18 jaar loopt het risico op een strafblad.

Â

De gemeente zet ook extra toezichthouders in die zich dit jaar onder andere richten op het voorkomen van vernielingen, want na de vorige jaarwisseling had de gemeente voor ⬠50.000,-- schade aan opgeblazen brievenbussen, uiteengereten prullenbakken en beschadigde speeltoestellen. Daarom sluit de gemeente tijdens de jaarwisseling een groot aantal afvalbakken. Verder wordt gecontroleerd bij verkooppunten van vuurwerk of de opslag goed is geregeld en of de verkoop niet te vroeg van start gaat. Om te zorgen dat basisschool- en voortgezet onderwijsleerlingen weten hoe ze vuurwerk veilig kunnen afsteken, verzorgt Bureau Halt bijna honderd voorlichtingsbijeenkomsten op scholen. En om overlast te voorkomen, zijn verschillende jongerencentra tijdens de kerstvakantie open.

Â

Op 1 januari gaat de gemeente weer op pad om daar waar nodig de straten in het centrum vrij te maken van vuurwerkafval. Via advertenties, posters en folders roept de gemeente bewoners ook op om vuurwerkafval zelf op te ruimen. Dit om te voorkomen dat vuurwerkresten nog maanden rondzwerven en â belangrijker nog â dat kleine kinderen in aanraking komen met gevaarlijk vuurwerk dat nog niet is afgegaan.

Â

Wie zelf overlast ervaart of vernielingen ziet, kan dit altijd melden via het algemeen politienummer 0900 8844. Men kan ook bellen met âMeld Misdaad Anoniemâ onder nummer 0800 7900. Wie meer wil weten over het kopen en afsteken van vuurwerk kan de gemeentelijke website www.breda.nl of de website van Bureau Halt www.halt.nl raadplegen.

Â

Breda, 15 december 2009