Gemeente Hoorn

Nieuwe Algemene Plaatselijke Verordening Hoorn

Op dinsdag 15 december 2009 stelde de Hoornse gemeenteraad de nieuwe Algemene Plaatselijke Verordening (APV) vast. Dit is een gemeentelijke verordening die regels bevat die specifiek in de gemeente Hoorn gelden. Vanwege de wens om minder regels te hebben is de hele APV doorgelicht op nut en noodzaak. Het resultaat is een aanzienlijk afgeslankte APV.
Voorbeelden van lokale regels zijn voorschriften voor het parkeren van autos, voor het drinken van alcohol in de openbare ruimte en voor het aanplakken van posters en biljetten. De nieuwe APV bevat 32 procent minder artikelen en 41 procent minder stelsels (waaronder vergunningen en ontheffingen).

Specifieke wijzigingen zijn het vervallen van het artikel omtrent straatartiesten, vereenvoudigde meldingsprocedure voor het plaatsen van voorwerpen op, aan of boven de weg (zoals bouwsteigers, containers en bloembakken), het vervallen van de kapvergunningsaanvraag voor niet-monumentale bomen in kleine particuliere tuinen met een woonbestemming, het vervallen van de gemeentelijke vergunning voor de verkoop van vuurwerk, het vereenvoudigen van de meldingsprocedure voor collectes en het vereenvoudigen van de regels voor het venten.

Via een door het CDA, VOCHoorn, de Fractie Tonnaer en de Hoornse Seniorenpartij ingediende amendement wijzigde de gemeenteraad wel het besluit om de ventvergunning helemaal te laten vervallen. Dit is een vergunning voor verkoop aan de deur. Door de wijziging is het verboden om zonder voorafgaande melding aan het college van B&W te venten. Dit is bedoeld om bedrijven aan te pakken die zonder zich ergens iets van aan te trekken langs de deur gaan en om een beter beeld te krijgen van het leuren langs de deuren. Zo kunnen later mogelijk maatregelen worden getroffen. Dit amendement werd ondersteund door de PvdA, GroenLinks, de VVD en D66 en werd daarmee aangenomen. Hoorns Belang stemde tegen het amendement

Na twee jaar wordt de vernieuwde APV geëvalueerd, om inzicht te krijgen in wat de deregulering heeft opgeleverd.

Klik hier voor de nieuwe APV van de gemeente Hoorn. Laatste wijziging van deze pagina: 16 december 2009