Inspectie Verkeer en Waterstaat


Minder inspecties aan boord van schepen

18 instanties sluiten convenant

Nieuwsbericht | 16-12-2009

Op woensdagmiddag 16 december ondertekenen achttien overheidsinstanties het convenant `Inspecties aan boord van zeeschepen' om te komen tot een betere afstemming van de werkzaamheden. Het gaat om een vernieuwing van het toezicht die leidt tot efficiencyvoordelen en minder last voor het bedrijfsleven.

Het convenant heeft in eerste instantie betrekking op de inspecties in Rotterdam en Amsterdam. Het is de bedoeling dat op een later moment ook in andere Nederlandse havens op deze manier schepen worden geïnspecteerd. Het convenant past in het `Programma Vernieuwing Toezicht' waarin het kabinet de ambitie heeft neergelegd om overheidstoezicht te moderniseren.

De afstemming van de werkzaamheden richt zich op de regelgeving, het verhogen van de naleving; toewijzing van de toezichtcapaciteit; het maken van een gezamenlijk inspectieprogramma; coördinatie van de uitvoering van toezicht vanuit één regionaal coördinatiecentrum en onderlinge uitwisseling van gegevens en resultaten van inspecties. De betrokken instanties hebben de afgelopen maanden veel aandacht besteed aan een plan van aanpak want vanaf 1 januari 2010 gaan ze daadwerkelijk op de nieuwe manier inspecteren.

Betrokken instanties

Arbeidsinspectie; Belastingdienst/Douane; GGD; havenmeesters van de gemeenten Amsterdam, Beverwijk, Rotterdam, Velzen, Zaanstad; Inspectie Verkeer en Waterstaat, Koninklijke Marechaussee; Korps Landelijke Politie Diensten - Dienst Waterpolitie; Politie Rotterdam-Rijnmond/Zeehavenpolitie; Rijkswaterstaat; Voedsel en Warenautoriteiten en VROM-inspectie.

162.000 inspecties
In 2007 wees onderzoek uit dat 24 verschillende toezichthoudende instellingen met elkaar 72 verschillende soorten inspecties uitvoerden in Amsterdam en Rotterdam. Het ging daarbij in totaal om circa 162.000 inspecties.