Gemeente Den Haag

Nieuws

Zonder steden geen vernieuwing

Gemeente Den Haag

* Gepubliceerd: 16 december 2009

* Laatste wijziging: 16 december 2009

Innovatie (vernieuwing) komt niet tot stand in Europa, als de steden daarbij niet worden ingeschakeld. Die boodschap heeft de Haagse wethouder Economie, Henk Kool namens de vier grote steden gegeven aan minister Van der Hoeven van Economische Zaken.

'Zonder steden lukt het niet', waarschuwt Kool. 'Steden zijn de proeftuinen voor innovatie, lopen voorop bij de toepassing van nieuwe technieken en methoden, zijn de grootste afnemer van vernieuwingen en zijn daarmee de motor achter het aanbod van innovatie. Steden zorgen er kortom voor dat de tekentafel en de praktijk bij elkaar komen.'

Invloed

De vier grote steden vinden daarom dat zij invloed moeten krijgen op het nationale en Europese innovatiebeleid. Die rol is hen tot nu toe niet toebedeeld.

Bijna 75 % van de Europese bevolking woont in de stad. Dat percentage groeit de komende 10 jaar nog door tot 80 %. De besturen van de Europese steden vertegenwoordigen dus ook het merendeel van de Europeanen.

Door de taken, bevoegdheden en middelen die steden hebben, zijn ze `onmisbaar in de Europese samenwerking' en ` bepalend voor de uitvoering' van het economische, sociale, klimaat- en innovatiebeleid van Europa, aldus de vier grote steden. Toch wordt de stad nog te weinig gehoord in gesprekken over de koers van de Europese Unie in de komende beleidsperiode, van 2010 tot 2020.

Succesvolle vernieuwingen

Om de stem van de stad kracht bij te zetten, hebben de wethouders Economie van de vier grote steden een boekje gemaakt met per stad twee voorbeelden van succesvolle vernieuwingen.

Zo zijn alle steden bezig het energieverbruik terug te dringen om klimaatneutraal te worden.

* Den Haag zet de warmte van het zeewater en de aarde in om duizenden woningen te verwarmen.


* In Amsterdam draaien projecten in winkelstraten en woongebieden met slimme energiemeters en via mobieltjes aan te sturen verwarmingssystemen.


* In Rotterdam wordt gewerkt aan de opzet van het meest innovatieve datasysteem ter wereld, dat de allernieuwste ontwikkelingen op het gebied van duurzaam bouwen, energiebesparing en efficiënt koelen samenbrengt.


* In Utrecht is een `biowasmachine' ontwikkeld om bodem en grondwater in het Stationsgebied te reinigen en tegelijkertijd energie te besparen.