Ministerie van Justitie

voorbereiding van beleid en wetgeving

Nieuwe werkwijze bij voorbereiding van beleid en wetgeving

Persbericht | 16-12-2009

Het kabinet heeft besloten om in 2010 te experimenteren met een nieuwe werkwijze voor een integrale voorbereiding van beleid en regelgeving: het Integraal afwegingskader voor beleid en regelgeving (IAK).

Dit zorgt voor minder regeldruk voor burgers, bedrijven en instellingen. Ook bevordert het transparantie in het beleid- en wetgevingsproces en een betere afstemming tussen beleid, wetgeving en uitvoering.

Goede voorbereiding van beleid en regelgeving vraagt om een integrale afweging van de belangen die bij een probleem spelen en de effecten van mogelijke oplossingen. Om de relevante informatie op een juiste manier af te kunnen wegen en de gemaakte keuzes te kunnen verantwoorden is het Integraal afwegingskader voor beleid en regelgeving (IAK) ontwikkeld. Dit is een nieuwe werkwijze, ondersteund door een ICT-hulpmiddel, die geïnspireerd is door het Regulatory Impact Assessment (RIA) dat in diverse Europese landen wordt gehanteerd.

Voor de ontwikkeling van het IAK zijn alle bestaande interdepartementaal geldende toetsen, handleidingen, kabinetsstandpunten en andere instrumenten die op dit moment gebruikt worden bij de voorbereiding van beleid en regelgeving opgeschoond, geordend en bijeen gebracht in een digitaal raadpleegbaar overzicht. Het IAK maakt een onderscheid tussen de interdepartementaal verplichtende afspraken over de kwaliteit van beleid en regelgeving (bijvoorbeeld de toets op administratieve lasten en de uitvoerbaarheids- en handhaafbaarheidstoets) en allerlei nuttige achtergrondinformatie en hulpmiddelen om beleid en wetgeving te maken.

Elk ministerie zal in 2010 bij tenminste twee beleidstrajecten het IAK toepassen. Daarnaast wordt het IAK inhoudelijk en technisch doorontwikkeld en wordt gekeken naar de meest effectieve wijze om toepassing van het IAK bij de voorbereiding van een voorstel organisatorisch te verankeren en te verantwoorden. Op basis van de opgedane ervaringen zal het kabinet in de eerste helft van 2011 een besluit nemen over het structureel invoeren van het IAK.

Meer informatie


* Handleiding IAK16-12-2009 | Word-document, 2.73 MB
* Kabinetsbrief Integraal afwegingskader voor beleid en regelgeving (IAK)16-12-2009 | Word-document, 0.14 MB

* Integraal afwegingskader voor beleid en regelgeving (IAK)16-12-2009 | jpeg-bestand, 0.24 MB

* Wetgevingskwaliteit