Senternovem

16-12-2009 | Voldoende draagvlak, maar ambitie kan hoger bij koplopergemeenten

Hoewel ze duidelijk voorlopen op hun collega's, halen koplopergemeenten hun ambitieuze doelstellingen voor energiebesparing in openbare verlichting nog niet allemaal. Dat blijkt uit een tussentijdse inventarisatie van de stand van zaken, uitgevoerd door DHV in opdracht van SenterNovem. De koploperaanpak is een uitvloeisel van de Taskforce Verlichting, waarbij een aantal Nederlandse gemeenten het voortouw neemt in maatregelen voor energiezuinige openbare verlichting (OVL).

In de pas
In 2009 moeten negentig gemeenten en zes provincies een uitvoeringsplan voor energiezuinger OVL hebben, in 2010 zijn dat 270 gemeenten en alle 12 provincies. Deze doelstelling wordt gehaald, zo blijkt uit de tussentijdse inventarisatie. Energiebesparingsdoel voor 2011 (ten opzichte van 2007) is 15%, in 2013 20% en in 2020 zelfs 30%. Of dit wordt gehaald is afhankelijk van de inzet van de gemeenten zelf.

Oorzaken
Onvoldoende budget blijkt voor de meeste gemeenten de grootste belemmering voor meer besparingsmaatregelen, vier provincies noemen een zelfde oorzaak. Veel gemeenten (bijna 40%) zien onvoldoende ambtelijke capaciteit ook als een belemmering. Verheugend is dat vrijwel alle gemeenten kunnen rekenen op voldoende bestuurlijk draagvlak. Maar kennelijk is dit bestuurlijk draagvlak niet groot genoeg voor het vrijmaken van voldoende middelen en capaciteit om de beoogde doelstellingen te halen, zo concluderen de onderzoekers.

Extra inspanning
Duidelijk is ook dat in de afgelopen jaren de bewustwording sterk groeide en de meeste gemeenten en provincies aan de slag gingen met energiebesparing in OVL, aldus de onderzoekers. Op basis van de ontvangen cijfers berekenden zij dat de gemeentelijke energiebesparing in 2013 rond de 8,5% zal liggen, en een vermeden CO2-uitstoot van 31 kTon. De doelstelling van de Taskforce OVL voor 2013 is 20% of 71 kTon CO2. Extra inspanning is dus wel noodzakelijk.

Prognose
De gemeenten die aan het onderzoek deelnamen, denken jaarlijks een gemiddelde energiebesparing van maximaal 1,5% te halen. De Taskforce mikt op het dubbele. De doelstellingen van provincies liggen wel meer in lijn met die van de Taskforce. Er zijn zelfs provincies die flink meer willen besparen dan de doelstellingen in de koploperaanpak.

Goed gebruikt
Gemeenten en provincies maken goed gebruik van de ondersteuning van SenterNovem en alle instrumenten die binnen het programma energiebesparing GWW zijn ontwikkeld, zo blijkt uit het onderzoek. Vrijwel alle provincies gebruiken de gerichte producten en diensten van SenterNovem, zoals de digitale nieuwsbrief en deze website. Ook gemeenten weten de dienstverlening van SenterNovem goed te vinden. Zij maken veelvuldig gebruik van het rekenmodel `Zicht op licht' en ook zij bekijken frequent de digitale nieuwsbrief en de website.

Energiebesparing gaat door
Om de doelstellingen te halen moeten de komende jaren alle zeilen worden bijgezet. De opgedane kennis uit het programma Energiebesparing GWW van de afgelopen vier jaar is daartoe geborgd bij Taskforce Verlichting van VROM en de Nederlandse Stichting voor Verlichtingskunde. Inzet voor de komende jaren is de ingeslagen besparingskoers van het Programma E-GWW voort te zetten, met alle beschikbare middelen.