Senternovem

15-12-2009 | Naar een Kennisinfrastructuur voor Openbare verlichting

NSVV en SenterNovem slaan de handen ineen

De NSVV en SenterNovem werken gezamenlijk aan een aantal acties om de kennis over beleids- en technische instrumenten voor een energie-efficiënte openbare verlichting te vergroten.

Kennis ontbreekt
In het Taskforce-rapport `Groen licht voor energiebesparing' van mei 2008 werd ondermeer vastgesteld dat het vaak aan voldoende adequate kennis ontbreekt bij bestuurders en medewerkers die verantwoordelijk zijn voor het installeren, vervangen en beheren van openbare verlichtingsinstallaties.

Onderzoek
De NSVV en SenterNovem hebben daarom laten onderzoeken wat het huidige cursusaanbod is en wat daaraan verbeterd kan worden. Hierdoor kan er meer toegespitst worden op de behoeften in de markt. Na een aantal workshops met deelnemers van adviesbureaus, gemeenten en opleidingen zijn verbeteringen in het cursusaanbod voorgesteld waaronder: meer modulair (met onderscheid naar doelgroepen) en meer aandacht voor beleidsontwikkeling en opfrissen van kennis over nieuwe technieken en beheerinstrumenten zoals kengetallen. Ondermeer de NSVV speelt daarbij als cursuscertificerende instantie een stimulerende rol, via het beschikbaar stellen van de eindtermen/cursusmodules. Met de uitvoering van dit soort acties is inmiddels met ondersteuning van SenterNovem een start gemaakt.

Andere aandachtspunten
Verder bleek tijdens de workshops dat het in diverse gemeenten ontbreekt aan actuele beheer-informatie, waardoor energiescans achterlopen op de feitelijke situatie van het OVL-park. Dat kan betrekking hebben op het niet goed bijhouden van mutaties of op onvoldoende inzicht in hoeverre de installaties nog voldoen aan de huidige verlichtingseisen. Daarnaast is er behoefte aan meer onafhankelijke informatie over de prestaties van verlichtingsystemen, met name nu nieuwe technieken als dimmen en ledverlichting steeds meer gebruikt worden.

Bijzondere aandacht verdienen de kleinere gemeenten die weinig capaciteit hebben om zelf de kennis in huis te halen om te kunnen beoordelen wat in hun situatie wijsheid is. Specifiek op hen toegespitste cursusmodules en de koploperaanpak kunnen voor hen soelaas bieden.

Cursusaanbod
Het structureel verbeteren van de kennisinfrastructuur voor openbare verlichting is niet van de ene op de andere dag geregeld, maar daar hoeft niet op gewacht te worden. Ook het huidige cursusaanbod (zie overzicht) biedt veel mogelijkheden om de kennis en vaardigheden te verbeteren.