Senternovem

16-12-2009 | Nationale Praktijkrichtlijn wordt aangepast

Verantwoord dimmen volgens NPR13201-1

Steeds meer gemeenten en provincies dimmen hun openbare verlichting. De huidige praktijkrichtlijn voor OVL is echter geschreven toen dimmen nog niet mogelijk was. Er wordt gewerkt aan een aangepaste versie, die in april 2010 het licht zal zien.

NPR 13201
Nederland hanteert richtlijnen en aanbevelingen voor openbare verlichting. Het belangrijkste document dat nu gehanteerd wordt is de Nederlandse Praktijk Richtlijn, NPR 13201-1. Deze is afgeleid van de Europese norm EN 13201. Ontwerpers gebruiken deze richtlijn om het juiste verlichtingsniveau, gelijkmatigheid etc. te kunnen kiezen en te koppelen aan het gebruik van de weg of openbare ruimte. Als zij willen afwijken van deze aanbevelingen in de praktijk kunnen daar logische redenen voor zijn als gevolg van het (gemeentelijk) gevoerde beleid. Het is dan wel verstandig dat vast te leggen.

Wisselwerking
Richtlijnen beïnvloeden de praktijk. Nieuwe technische mogelijkheden en inzichten vanuit onderzoek en de praktijk leiden anderzijds weer tot de behoefte om de richtlijnen aan te passen. Zo gaan steeds meer gemeenten en provincies over tot het dimmen van hun installaties. Ook veranderen de inzichten over de bruikbaarheid van mesopisch zien en de waarde van kleurherkenning. De NPR 13201, die alweer ruim 7 jaar dienst doet, zegt daar nog weinig of niets over. Mede daarom wordt nu gewerkt aan een nieuwe versie van de richtlijn. De Nederlandse Stichting voor Verlichtingskunde (NSVV), neemt het voortouw. De NSVV constateert `een tendens dat steeds meer overheden de verlichtingsniveaus gedurende de nacht omlaag brengen (dimmen, verschillende niveaus).' En buigt zich vervolgens over de vraag of het mogelijk is om hiervoor richtlijnen aan te geven.

Voortvarend
Op 25 maart 2010, tijdens het congres van de NSVV, wordt er mogelijk al een eerste concept gepresenteerd. Daarna volgt een commentaarronde. Vervolgens wordt de nieuwe richtlijn opgesteld, waarvoor er medio 2010 een voorstel moet liggen. De NSVV werkgroep 'herziening NPR' is inmiddels met financiële ondersteuning van SenterNovem gestart om het proces zo snel mogelijk te laten verlopen. Omdat de kwaliteitsnormen voor openbare verlichting op Europees niverau tot stand komen, wil de NSVV haar voorstel inbrengen in de CEN, dat zich momenteel bezighoudt met de herziening van de betrokken Europese normen. Die herziening zal naar verwachting eind 2011 klaar zal zijn. Nederland loopt hiermee voorop in de Europese ontwikkelingen.

Het plan van aanpak van de NSVV werkgroep herziening NPR laat zien hoe de werkgroep haar doelstellingen wil realiseren.