Senternovem

16-12-2009 | Onderzoek naar de toepassing van mesopisch zien in de Openbare Verlichting

een bijdrage aan de herziening van de NPR 13201.1

De projectgroep Openbare Verlichting (OVL) van de Taksforce Verlichting pleit voor nader onderzoek naar de toepassing van led- en conventionele oplossingen in openbare verlichting wordt uitgevoerd. Aanleiding is het onlangs verschenen RIVM-rapport `Leds of conventionele openbare verlichting?'

Openbare verlichting met energie-efficiënte leds kan helpen om het energieverbruik in Nederland te verminderen. Dit blijkt uit onderzoek van het RIVM, waarin het gebruik van leds binnen de bebouwde kom - door middel van een levenscyclusanalyse (LCA) - is vergeleken met conventionele lichtbronnen (compacte fluorescentie- en hogedruknatriumdamplampen).

Uit de LCA komt verder naar voren dat de efficiëntie van lichtbronnen met bepaalde spectra nog aanzienlijk kan verbeteren als er meer rekening wordt gehouden met de kleurgevoeligheid van het oog. Bij dag- en kunstlichtniveaus is het oog namelijk optimaal gevoelig voor groen/geel licht (fototopisch zien) en in het volledig donker meer voor groen/blauw licht (scotopisch zien). Een aantal toepassingen in de openbare verlichting bevinden zich in het overgangsgebied (mesopisch zien). Mogelijk is er sprake van een betere zichtbaarheid door de hogere ooggevoeligheid bij mesopische lichtniveaus en zijn lichtbronnen met de juiste spectra daardoor in bepaalde situaties energie-efficiënter.

Met leds zijn dat soort spectra makkelijker te realiseren dan met conventionele verlichting.
Nader onderzoek naar de invloed van mesopische lichtniveaus en daarmee samenhangende aspecten op de waarneming is noodzakelijk, om er achter te komen in welke mate en onder welke omstandigheden het 'mesopisch zien' in de praktijk toepasbaar is en hoe dat in de kwaliteitseisen voor openbare verlichting tot uiting kan komen. Er wordt immers met deze factor in de huidige praktijkrichtlijn (NPR 13201.1) voor openbare verlichting nog geen rekening gehouden.

De Projectgroep Openbare Verlichting van de Taskforce Verlichting heeft geadviseerd om nader onderzoek te starten naar de toepassing van mesopisch zien. Het Ministerie van VROM stimuleert deze ontwikkeling en ondersteunt die conclusie van de projectgroep. Inmiddels is er een werkgroep onder leiding van VROM en SenterNovem begonnen met het formuleren van de onderzoeksvragen. Dit project zal begin 2010 met financiële ondersteuning van VROM starten.

Het is de bedoeling dat de uitkomsten van dat onderzoek worden ingebracht in de werkgroep `herziening NPR' van de NSVV waarover elders in deze nieuwsbrief informatie wordt gegeven. Wijzigingsdatum | 16-12-2009