Gemeente Heumen

Structuurvisie Lierdal ter inzage

B en w van Heumen en Mook en Middelaar hebben er vanaf juni 2009 zorgvuldig aan gewerkt en nu ligt hij er: de ontwerp structuurvisie Lierdal. De structuurvisie ligt van 16 december tot 26 januari 2010 ter inzage. En op 14 januari 2010 om 19.30 uur is er in Landgoed Bergzicht de Raaf een informatieavond. De colleges hebben als uitgangspunt voor de structuurvisie gebruik gemaakt van de gebiedsvisie. Wat is er wel over genomen van die eerdere gebiedsvisie en wat niet?

Beide colleges hebben de gebiedsvisie voor het Lierdal destijds op een interactieve wijze met betrokkenen samengesteld. Daar hebben veel partijen aan bijgedragen en dat hebben de colleges zeer gewaardeerd. De visie is dan ook als uitgangspunt genomen voor het wettelijke instrument: de structuurvisie.

Wat hebben de colleges ermee gedaan?
In de eerste plaats is een ordening aangebracht in de uitkomsten van de gebiedsvisie. Zo is nagegaan wat verplichtingen van de gemeente zijn, wat de ambitie is en wat als kans gezien wordt. Er zijn vijf beleidsthemas onderscheiden die in deze indeling zijn uitgewerkt: landschap en natuurwaarden, wonen, voorzieningen en recreatie, bedrijvigheid en mobiliteit. In de uitvoeringsparagraaf is aangegeven hoe de gemeente de regie kan voeren over het gebied voor wat betreft het verdere proces en juridische en financiële mogelijkheden. Er is gezocht naar kostendragers en er is een idee voor een gebiedsfonds uitgewerkt.

De nieuwe Wet op de ruimtelijke ordening (Wro) biedt de mogelijkheid van een zogenaamde anterieure overeenkomst. Daarin kan de gemeente afspraken met initiatiefnemers maken om geld in een fonds Lierdal te storten. Uit dit fonds worden dan investeringsprojecten in het Lierdal betaald. Beide gemeenten willen van die mogelijkheid gebruik maken. Het hele plan is nu begroot op ongeveer 2 miljoen.

overgenomen uit de gebiedsvisie:
Basisvisie blijft een groene ontwikkeling voor het Lierdal. Daarin is beperkte woningbouw mogelijk in de vorm van landgoederen. De meeste maatregelen om het landschap te versterken en recreatieve inpassingen zijn overgenomen, zoals bosomvorming in het noordelijk noordelijk deel, aanleg van lanen o.a. langs de Rijksweg en hagen, landschappelijke inpassing van bedrijven, aanleg van een fiets- en wandelpaden en een verbetering van een oversteekpunt van de Rijksweg voor mens en dier.

Gewijzigd overgenomen uit de gebiedsvisie:
De zoekzone voor het ontwikkelen van landgoederen is beperkt tot de noordkant van de Rijksweg. De beperkte woningbouw in de vorm van landgoederen is uitgebreid met beperkte particuliere woningbouw langs de Rijksweg, Molenstraat en zuidoostpunt van de Kanaalzone. Naast de landgoederen, zijn op grondgebied van beide gemeenten ongeveer 5 tot 10 extra woningen mogelijk.
De randvoorwaarden voor het ontwikkelen van een landgoed zijn in Mook en Middelaar verder gedifferentieerd. In Heumen worden de richtlijnen die ook voor andere plekken in Heumen gelden gevolgd (o.a. max drie wooneenheden op 10 ha).

Een aantal ideeën is niet als investeringsproject maar als kans opgenomen. Dat zijn bijvoorbeeld de fietsbrug over het Maaswaal-kanaal en de verplaatsing van agrarische bedrijven. Dat betekent dat de ideeën niet uit het fonds Lierdal betaald worden, maar uit bijdragen van derden, particulieren of regelingen voor vrijkomende agrarische gebouwen.
De begroting van de structuurvisie is 2 miljoen; in de gebiedsvisie werd van 20 miljoen uitgegaan. De investeringsprojecten worden betaald uit woningbouw (15 tot 20) en andere functieveranderingen en toevoegingen in het gebied.

niet overgenomen uit de gebiedsvisie:
Er is van afgezien om de zuidoostpunt van de Kanaalzone om te vormen van een werkgebied naar een forse woningbouwlocatie. Ook de verplaatsing van sportvoorzieningen in het noordelijke deel van het Lierdal, de tennishal en putbaan, gaan niet door. De ideeën betreffende de omvorming van de dijk zijn niet overgenomen, onder andere omdat een natte ontwikkeling in de praktijk onhaalbaar is.

Kijk voor meer informatie over het Lierdal hier.