Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Ministerie van VROM

Tweede fase verkenning sleutelprojecten gestart

14-12-2009

De Ministerraad heeft de eerste fase van de MIRT-verkenning naar Randstad Sleutelprojecten eind november 2009 afgerond. Het plan van aanpak is vastgesteld. De tweede fase is gestart. Daarin zal in het voorjaar van 2010 duidelijk worden welke regio's de zwaarste ruimtelijke opgaven hebben in het licht van de Structuurvisie Randstad 2040 en welke concrete, grote projecten in antwoord daarop nodig zijn voor de lange termijn. Ook zal een afweegkader met criteria worden opgesteld en een overzicht worden gemaakt van te gebruiken instrumenten op communicatief, facilitair, organisatorisch, regelgevend of financieel vlak.

De verkenning moet - als onderdeel van het Programma Randstad Urgent - antwoord geven op de 'essentiële opgaven en rijkskeuzes uit de structuurvisie in het algemeen en meer specifiek aan deltaveiligheid, grootschalige stedelijke ingrepen (in het licht van krachtige, duurzame en bereikbare steden) en de mogelijk daaraan gekoppelde Olympische kabinetsambities voor 2028'. De verkenning speelt overigens nadrukkelijk een rol bij de beoogde vergroting van de focus van het rijksbeleid in het licht van de heroverwegingen van het kabinet.

Derde fase

De derde fase van de verkenning levert rond de zomer van 2010 enkele opties op die daaraan als ´sleutelproject´ invulling kunnen geven. In de vierde fase in 2011 zal een volgend kabinet - onder ander op basis van inzicht in kosten/baten en milieu- en ruimtelijke effecten - besluiten of het één of meer van deze opties daadwerkelijk tot sleutelproject wil benoemen.

Bezoek ook Mooi Nederland