Gemeente Haren

Verplaatsing sportverenigingen

Laatste stand van zaken

16/12/2009

Voetbalveld Graag brengen wij u op de hoogte van de laatste stand van zaken van de clustering van de sportverenigingen v.v. Haren, v.v. Gorecht en ATC75 op het sportpark aan de Onnerweg. Het afgelopen half jaar hebben gemeente en verenigingen zich ingezet om het ontwerp voor het terrein en de gebouwen verder uit te werken. De gemeente heeft structureel overleg met de besturen van de verenigingen over de toekomstige invulling van het terrein aan de Onnerweg. Dit overleg verloopt prettig en vanuit de verenigingen komt veel input.

Aanleg nieuwe velden in uitvoering

De gemeente heeft met de drie verenigingen overeenstemming bereikt over de invulling van het terrein. De oorspronkelijke plannen zijn iets aangepast. Zo wordt er nu ingezet op een extra pupillen voetbalveld in kunstgras en een extra `puppyveld' voor de kleinste voetballertjes.

Inmiddels is begonnen met de aanleg van de velden op de voormalige ijsbaan aan de Geertsemaweg. Het terrein is opgehoogd en de opgebrachte gronden moet zich nu zetten. Zoals de zaken er nu voorstaan zullen we medio april de benodigde drainage aanleggen en vervolgens de velden gaan inzaaien.

Ook is gestart met de aanleg van de atletiekonderdelen. Hierbij moet gedacht worden aan de aanleg van een honderd meter sprintbaan, een vierhonderd meter grasbaan en onderdelen voor verspringen en werpen. De verwachting is dat deze onderdelen dit voorjaar in gebruik kunnen worden genomen.

Inmiddels zijn twee van de twee en een half aan te leggen kunstgrasvelden klaar om te bespelen en goedgekeurd door de KNVB. Het streven was om het derde halve veld nog voor de kerst aan te leggen. De weersomstandigheden zijn echter van dien aard dat dit naar alle waarschijnlijkheid niet gaat lukken.

De beide voetbalclubs zijn druk aan de slag om voor de kerst samen een indeling voor de trainingsavonden te maken om in goede harmonie de veldcapaciteit optimaal in te zetten vanaf januari 2010.

Gebouwen

De voetbalclubs inventariseren op dit moment de wensen van de leden voor de clubhuizen. De daarop volgende stap is het uitwerken van de plattegronden en de bouwvoorbereiding.

ATC 75 heeft aangegeven dat zij graag het huidige gebouw willen renoveren en blijven gebruiken.

De gemeente werkt aan de verdere uitwerking van de kleedkamers en aanverwante ruimten. De verwachting is dat de eerste concepten in januari met de clubs kunnen worden besproken.
Bestemmingsplanprocedure

Het ontwerp bestemmingsplan is in procedure gebracht en de verwachting is dat het bestemmingsplan begin volgend jaar door de gemeenteraad kan worden vastgesteld. Voordat de bestemmingsplanprocedure is opgestart heeft de gemeente overleg gevoerd met de omwonenden van het Hoogveld, Steenkamp, Berkenlaan en Onnerweg. De tijdens deze bijeenkomsten gemaakte opmerkingen zijn voor het grootste deel verwerkt in het bestemmingsplan.
Veiligheid

Het nieuwe sportpark moet behalve functioneel natuurlijk ook veilig zijn. Daarom is voor de oversteek aan de Dr Ebelsweg een loopbrug gepland. In de afgelopen periode bleek dat een veilige oversteek ook middels een voetgangerstunnel gerealiseerd zou kunnen worden. Na overleg met de verenigingen, de omwonenden en de provincie hebben we besloten te onderzoeken welke mogelijkheden er zijn om dit te kunnen realiseren. We verwachten hier in februari/maart meer duidelijkheid over te hebben. Als uit dit onderzoek blijkt dat een tunnel haalbaar is, dan heeft dat onze voorkeur.

Planning

Er wordt de komende periode met name achter de schermen druk gewerkt aan het ontwerpen van gebouwen en het afronden van het inrichtingsvoorstel. Het streven is in mei/juni 2010 met de eerste bouwwerkzaamheden te beginnen. Onder normale omstandigheden kan het nieuwe sportpark in mei/juni 2011 door alle verenigingen volledig in gebruik genomen worden.