Zeer beperkt aantal boxen heeft mogelijk brand bij City Box doorstaan

16/12/2009 15:56

City Box

Amsterdam, 16 december 2009 - Tijdens nader onderzoek op het terrein van de op 26 november jl. door brand verwoeste vestiging van City Box in Amsterdam-Noord is een kleine ruimte aangetroffen die mogelijkerwijs de brand heeft weerstaan. Het betreft een zogenaamde 'werkbunker' van een voormalige scheepswerf. Hierin was een beperkt aantal boxen ondergebracht. Door de dikke betonmuren heeft de bunker stand gehouden in de vuurzee. Daardoor bestaat er een kans dat de inhoud van de boxen niet is aangetast door het vuur. Daarom heeft City Box in overleg met grondeigenaar Stadsdeel Amsterdam-Noord en de verzekeraars besloten om de twintig huurders van deze boxen in de gelegenheid te stellen om de inhoud van hun boxen onder strikte begeleiding te inspecteren en indien gewenst mee te nemen. Deze inspectie gebeurt op afspraak, in overleg met de huurders. Gezien de intensiteit van de brand is het uitgesloten dat naast de mogelijke inhoud van deze boxen nog iets van waarde op het terrein wordt teruggevonden. Het onderzoek naar de oorzaak van de brand is nog steeds gaande.

De City Box vestiging in Amsterdam-Noord was gebouwd op het terrein van een voormalige scheepswerf. Daar stond ook een kleine 'werkbunker' met muren van 50 cm dik en een plafond van 19 cm dik, geheel uit beton gemaakt. De loods is voor een deel om de bunker heen gebouwd, die vervolgens ook is gebruikt voor een deel van de opslag. Van de 25 boxen waren er 22 van één kubieke meter verhuurd, en één van acht kubieke meter. In totaal waren er 20 huurders.

Inspectie van de boxen in de 'bunker' zal moeten uitwijzen in hoeverre de inhoud hiervan de hitte en het water hebben doorstaan.

City Box heeft deze week na toestemming van het stadsdeel Amsterdam-Noord en de verzekeraars, bij zeer grote uitzondering een huurder van een van de boxen buiten de 'bunker' terzijde gestaan. Deze huurder gaf aan dat in zijn box historisch film- en geluidsmateriaal van de filmer John Fernhout was opgeslagen 'Het meeste materiaal zit in filmblikken. Waterschade is niet zo'n probleem als we er snel bij zijn,' schreef hij. Omdat het hier om materiaal ging dat kennelijk landelijke historische waarde zou kunnen hebben, is opdracht gegeven om een aantal van deze filmblikken op te graven. Helaas bleek de inhoud van de geborgen blikken geheel verbrand.

Door de intensiteit van de brand is het uitgesloten dat naast de mogelijke inhoud van deze boxen nog iets van waarde op het terrein wordt teruggevonden. Gezien de veiligheidsrisico's verbonden aan het doorzoeken van het terrein, achten de Gemeente en de verzekeraars het niet verantwoord om ook andere boxen te doorzoeken, behalve de 25 kleine boxen in de 'bunker'.

Oorzaak van de brand nog niet bekend

Het onderzoek naar de oorzaak van de brand en de vraag hoe deze zo snel om zich heen kon slaan, loopt nog steeds. City Box heeft daarvan nog geen uitkomsten ontvangen. Zodra deze onderzoeken zijn afgerond, zullen de bevindingen bekend gemaakt worden. Wij verwachten dat dit zeker nog enige tijd zal duren. Voor vragen kunt u ons bereiken op telefoonnummer 020 - 492 49 91 en via info@citybox.nl. Ook melden wij actuele ontwikkelingen steeds op de website www.cityboxsteunpunt.nl.





http://www.cityboxsteunpunt.nl