UNETO-VNI: Consument de dupe van eisen in Ontwerp Drinkwaterbesluit

16/12/2009 15:07

UNETO - VNI

Het Ontwerp Drinkwaterbesluit dat minister Cramer afgelopen week naar de Tweede Kamer heeft gestuurd, garandeert volgens branchevereniging UNETO-VNI niet dat de waterdruk in woningen straks voldoende is om comfortabel te kunnen douchen. Het besluit bevat een minimumeis voor de waterdruk die volgens UNETO-VNI te laag is vastgesteld. UNETO-VNI vreest dat de consument straks onder een druppelende douche staat en roept VROM op om de minimumeis voor de waterdruk alsnog te verhogen.

In het Ontwerp Drinkwaterbesluit wordt uitgegaan van een minimumwaterdruk van 150 kPa, terwijl UNETO-VNI heeft berekend dat 250 kPa druk nodig is om de consument straks niet in de kou te laten staan. UNETO-VNI voorzitter Marcel Engels: 'Met het nieuwe Bouwbesluit is de verdiepingshoogte in de woning verhoogd naar 2.60 meter. Om de grotere afstand naar de douche op de eerste verdieping te overbruggen, is een hogere waterdruk nodig. Ook de trend naar een groter aantal tappunten en het toenemende comfort van sanitairinstallaties vraagt om een hogere waterdruk. We zien bijvoorbeeld dat steeds meer consumenten kiezen voor luxe douches en baden en voor een tweede douche op zolder'.

UNETO-VNI vreest dat bij de lagere garantiedruk die nu wordt voorgesteld, steeds vaker drukverhogingspompen in woningen zullen worden toegepast. Dat is volgens de brancheorganisatie uit het oogpunt van energiebesparing, geluidshinder en volksgezondheid ongewenst.





http://www.uneto-vni.nl