Partij van de Arbeid

Met de `Wmo en route' door Nederland

Jet Bussemaker trekt momenteel door het land om te zien hoe de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) in verschillende gemeenten wordt uitgevoerd. Zij stelt dat veel gemeenten `zeer innovatief' zijn en prijst de `enorme lokale betrokkenheid'. Deze week gaat haar blog over de `Wmo en route'.

`Onlangs gaf ik in Sneek het startschot voor de `Wmo en route'. Ik trek tijdens deze tour langs alle provincies in Nederland en neem bij verschillende gemeenten een kijkje in de keuken van de Wet maatschappelijke ondersteuning.

Tijdens deze bezoeken zie ik hoe verschillend het welzijnsbeleid wordt uitgevoerd door gemeenten. En dat is niet verwonderlijk. De Wmo stelt de participatie van de lokale bevolking centraal en de behoeften daaraan zijn overal anders. Maar ik zie ook gemeenten die het organiseren van de Wmo zien als een technisch proces. Zij organiseren de werving van huishoudelijke hulp, zoals de aanbesteding van een rotonde. Terwijl welzijn juist veel meer vanuit de vraag van bewoners zou moeten worden georganiseerd. Zo maak je van de Wmo een echte buurtwet.

Veel gemeenten zijn zeer innovatief. Bijvoorbeeld in Meppel, waar mensen in de sociale werkvoorziening taken in het kader van de Wmo verrichten, zoals het runnen van de boodschappenbus of werken in de huishoudelijke verzorging. En in Enschede, waar wijkcoaches niet alleen mensen helpen met zaken die te maken hebben met zorg, maar ook schuldhulpverlening regelen of optreden als leerplichtambtenaar. De Wmo geeft gemeenten de kans om beleidsterreinen te combineren en slimmer te organiseren.

Bijzonder vond ik de enorme lokale betrokkenheid in het Limburgse Peel en Maas, waar ik afgelopen maandag 14 december op bezoek was. Daar bepaalt de lokale gemeenschap waar behoefte aan is. De overheid faciliteert en stuurt hier en daar bij. Dat heeft geweldig veel onderlinge betrokkenheid en samenwerking teweeg gebracht. Het is een proces geweest van jaren, maar wel een uniek voorbeeld! Eén van de scholen geeft aan de maatschappelijke stage van leerlingen invulling met een boodschappendienst voor ouderen. Tijdens onze ontmoeting spatte bij zowel de jongeren als de ouderen het enthousiasme er vanaf. Ook hebben ze dagactiviteiten waar zowel mensen met een AWBZ-indicatie als mensen met andere problemen zoals eenzaamheid komen. Iedereen is dus welkom om mee te eten of computerles te krijgen. Weg met de schotten!

Ook bezocht ik Gilze, de veertiende gemeente in Noord-Brabant. Daar zijn huisartsen nauw betrokken bij de Wmo. Dat is belangrijk omdat zij een cruciale bijdrage kunnen leveren aan kennis over patiënten, wanneer zij in aanmerking komen voor hulp- en zorgproducten.

De Wmo is met partijgenoten en andere geïnteresseerden ook ruimschoots ter sprake gekomen op het partijcongres op 12 december jl. in Apeldoorn. Ook daar werd duidelijk dat verschillende problemen om verschillende oplossingen vragen. Simpelweg omdat de ondersteuningsvraag in Zeeland niet gelijk staat aan die in Heerenveen.

Ik kan en wil daarom niet vanuit Den Haag één model invoeren en verwachten dat dit voor iedereen zal werken. We moeten per gemeente kijken op welke manier de Wmo lokaal het best en slimst georganiseerd kan worden. Daarbij is het ontzettend belangrijk om als gemeenten met elkaar in gesprek te gaan en van elkaar te blijven leren. Vandaar dat ik deze voorbeelden graag met jullie deel.

Met de gemeenteraadsverkiezingen in aantocht roep ik iedereen op om de Wmo de politieke aandacht te geven die het verdient. PvdA-ers hebben de opdracht om met een goede visie op de uitvoering van de Wmo te komen. Maak daarbij uiteraard gebruik van de goede voorbeelden van collega's uit het hele land, maar realiseer ook hoe uniek de eigen gemeente is. Zodat we met z'n allen van de Wmo een sociaal-democratische buurtwet kunnen maken!

Tot 8 februari ben ik `en route' door Nederland om nog meer gesprekken te voeren over de Wmo, mooie voorbeelden te bekijken en deze met jullie te delen. Ik hoop jullie daar te zien.'

Jet Bussemaker, staatssecretaris Volksgezondheid, Welzijn en Sport

18 januari 2010
Zeeland, Hulst
Zuid-Holland, Dordrecht

27 januari 2010
Flevoland, Almere

8 februari 2010
Noord-Holland, Huizen
Utrecht, Houten

Links

* Een top Olympisch plan

* Bussemaker gaat strijd aan tegen meisjesbesnijdenis