Ministerie van Economische Zaken

Persbericht
16-12-2009

Splitsingsplan Eneco

Energiebedrijven moeten op grond van de Wet Onafhankelijk Netbeheer uiterlijk op 1 januari 2011 hun netbedrijven hebben gesplitst van de leverings- en productiebedrijven. Dit moet gebeuren op basis van een splitsingsplan. Splitsingsplannen dienen te worden ingediend bij de Energiekamer van de Nederlandse mededingingsautoriteit (NMa). De NMa stuurt vervolgens haar oordeel naar de minister van Economische Zaken. De minister kan aanwijzingen geven die het bestuur van het energiebedrijf moet opvolgen.

Eneco en aandeelhouders hebben in het overleg met de minister naar aanleiding van het voorgelegde splitsingsplan een aantal aanvullende toezeggingen gedaan. Om te waarborgen dat die gestand worden gedaan, heeft de minister deze meegenomen in een aanwijzing op het splitsingsplan. Daarenboven heeft ze een aantal aanvullende eisen gesteld aan Eneco. De aanwijzing van de minister komt samengevat neer op:
- Voorafgaand aan de juridische splitsing zal vanuit het productie- en leveringsbedrijf een aanzienlijke kapitaalstorting worden gedaan in het netwerkbedrijf. Daarmee komt de netbeheerder te beschikken over een solvabiliteit die uitgaat boven de minimumeis van 40 procent eigen vermogen. De precieze hoogte van het bedrag wordt vanwege bedrijfsvertrouwelijkheid van dit gegeven niet bekend gemaakt.
- De aandeelhouders zullen een aanvullend garantievermogen aan het netwerkbedrijf verschaffen. Deze garantie dient onder meer ter afdekking van de risico's die samenhangen met Cross Border Leases (CBL's).
- De aandeelhouders hebben zich met het splitsingsplan gebonden aan een restrictief dividendbeleid. Om de vermogenspositie van de netbeheerder te versterken, wordt over de jaren 2011 tot en met 2013 minimaal 50 procent van de winst ingehouden.
- De aandeelhouders maken met de leiding van het netwerkbedrijf sluitende afspraken zodat de financiéle positie van het netwerkbedrijf ook de komende jaren toereikend blijft. In haar brief aan de Tweede Kamer concludeert minister Van der Hoeven dat het splitsingsplan van Eneco met inachtneming van haar aanwijzing voldoet aan de wettelijke eisen. Met de afhandeling van het splitsingsplan van Eneco is de splitsingsoperatie in de energiesector nagenoeg voltooid. De netbedrijven zullen na de splitsing geheel op eigen benen staan. Minister Van der Hoeven: "Bij de splitsing heb ik voortdurend voor ogen gehouden dat er twee gezonde bedrijven overblijven. De netbeheerders beschikken over voldoende financiële middelen om hun taken uit te voeren en de gekozen verdeling draagt bij aan een beheerste tariefontwikkeling. Netbeheerders worden innovatieve bedrijven met voldoende vet op de botten. Ik zie nu al een nieuw elan ontstaan, er worden goede strategieën uitgezet met het oog op de netten van de toekomst. Dat is pure winst"