EU Commissie geeft goedkeuring Bredere Depressie Indicatie Cymbalta (R

16/12/2009 16:36

Eli Lilly Nederland BV

Lange-termijn studie toont aan dat patiënten met recidiverende MDD mogelijk profijt hebben bij een lange termijn behandeling met duloxetine

HOUTEN, 16 december 2009 - De Europese Commissie heeft afgelopen week goedkeuring gegeven voor de uitbreiding van de indicatie voor Cymbalta (duloxetine HCl) van 'Ernstige Depressieve Episoden' naar 'Ernstige Depressieve Stoornis'. De uitgebreidere indicatie, waarvoor het Comité voor Geneesmiddelen voor Menselijk Gebruik (CHMP) in oktober een positief advies uitbracht, brengt met zich mee dat het gebruik van duloxetine nu overwogen mag worden voor lange termijn behandeling bij patiënten met een verhoogd risico van recidiverende depressieve episoden.

De verbreding van de indicatie vindt zijn oorsprong in de resultaten van de langste gecontroleerde duloxetine depressiestudie tot op heden: "Duloxetine Versus Placebo bij de Preventie van Recidive van Ernstige Depressieve Stoornis", die uitwees dat gedurende de 52 weken durende, placebogecontroleerde onderhoudsfase van de studie, de op duloxetine ingestelde patiënten profiteerden van een langere symptoomvrije periode en een verminderd risico op een terugkeer van hun depressiesymptomen dan de patiënten die een placebo toegediend kregen (de percentages van de terugkeer van de symptomen bedroegen respectievelijk 14,4 procent vs. 33,1 procent).

Ernstige depressie is een serieuze aandoening die zijn weerslag kan hebben op het familie-, school- en productieve leven van een persoon; op de slaap- en eetgewoonten; en op de algemene gezondheid. De Wereld Gezondheidsorganisatie categoriseert depressie als één van de meest hinderende ziekten, waar wereldwijd bijna 121 miljoen mensen aan lijden. Hoewel de ziekte geen onderscheid maakt in leeftijd, ras of etnische groep, lopen vrouwen bijna tweemaal zoveel risico een depressie te krijgen als mannen. De "Global Burden of Disease Study" wees uit dat depressie in 1990 op de vierde plaats stond van oorzaken van 'disability-adjusted life years' (verloren jaren van gezond leven), en de vooruitzichten zijn dat de ziekte in 2020 gestegen zal zijn naar de tweede plaats. Tot 85 procent van de mensen met een klinische depressie zullen ten minste één volgende episode van depressie meemaken in hun verdere leven. Het aantal episoden, de duur ervan en de aanwezigheid van latente depressiesymptomen vergroten het risico van toekomstige depressie-episoden.

Duloxetine, dat behoort tot een klasse medicijnen waarnaar doorgaans verwezen wordt als serotonine en noradrenaline heropnameremmers (SNRIs), is in Europa goedgekeurd voor de behandeling van ernstige depressieve stoornis, gegeneraliseerde angststoornis (GAS), diabetische perifere neuropathische pijn bij volwassenen (DPNP), en stress urine-incontinentie (SUI).

Duloxetine is buiten Europa in diverse landen goedgekeurd voor de behandeling van MDD, voor de behandeling van GAS, voor de behandeling van DPNP, en voor de beheersing van fibromyalgie.

EINDE PERSBERICHT

Eli Lilly and Company en Boehringer Ingelheim

In november 2002 hebben Eli Lilly and Company en Boehringer Ingelheim een lange termijn overeenkomst ondertekend betreffende de gezamenlijke ontwikkeling en commercialisering van duloxetine hydrochloride. Dit partnerschap omvat neurowetenschappelijke indicaties in de meeste landen buiten de Verenigde Staten en Japan, met enkele uitzonderingen.

Over Eli Lilly en Company

Lilly, een toonaangevend innovatief farmaceutisch bedrijf, werkt continue aan de ontwikkeling van geneesmiddelen van de hoogste kwaliteit om langer, gezonder en actiever te leven. Dit gebeurt door middel van eigen onderzoek in de wereldwijde laboratoria en samenwerking met vooraanstaande wetenschappelijke organisaties. Lilly voorziet in antwoorden - door middel van geneesmiddelen en kennisoverdracht - op vragen over kwaliteit van leven en over genezing en biedt oplossingen voor medische problemen. Het hoofdkantoor van het bedrijf staat in

Indianapolis, Indiana, VS. Website www.lilly.com. Website Lilly Nederland: www.lilly.nl.

Over Boehringer Ingelheim

Boehringer Ingelheim is een van de 20 grootste farmaceutische bedrijven ter

wereld. Het hoofdkantoor staat in Ingelheim, Duitsland. Het bedrijf opereert

wereldwijd met 138 kantoren in 47 landen met 41.300 werknemers. Sinds de

oprichting in 1885, is het onafhankelijke familieconcern toegespitst op

onderzoek, ontwikkeling en marketing van nieuwe producten met een hoge

therapeutische waarde voor mens en dier. In 2008 had Boehringer Ingelheim een

omzet van 11,6 miljard euro, waarvan 1/5 geïnvesteerd werd in het grootste

segment Prescription Medicines aan research en development.

Bezoek www.boehringer-ingelheim.nl voor meer informatie.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl