Gemeente Den Haag

Nieuws

Voorschool op kinderdagverblijven succesvol

Gemeente Den Haag

* Gepubliceerd: 15 december 2009

* Laatste wijziging: 16 december 2009

Voorschoolse educatie op Haagse kinderdagverblijven is een groot succes. In totaal werken 53 dagopvanggroepen, verdeeld over 31 kinderdagverblijven, met voorschoolse programma's. Zowel de gemeente als de instellingen zijn enthousiast. Daarom wordt de subsidie voor kinderdagverblijven met voorschoolse educatie verlengd tot en met 2014.

Wethouder Sander Dekker (Onderwijs, Jeugd en Sport): "Taalvaardigheid is de basis van alle leren. Daarom moeten we er voor zorgen dat kinderen zonder taalachterstand aan de basisschool beginnen. Hoe eerder we achterstanden signaleren hoe sneller we deze kunnen wegwerken. Voorschoolse educatie is dus van groot belang."

Subsidie en kosten

Kinderdagverblijven waar gemiddeld per groep drie kinderen met een taalachterstand in de leeftijd van 2 tot 4 jaar zitten, komen voor een subsidie van de gemeente in aanmerking. Deze kinderen gaan vervolgens minimaal twee dagen per week naar de dagopvang. Alle kinderen in de groep volgen het voorschoolse programma.

De gemeente Den Haag voert actief beleid om het bezoek aan voorscholen te stimuleren. Er zijn in 2009 zeven nieuwe voorscholen bijgekomen. Ook zijn er acht nieuwe groepen bij bestaande peuterspeelzalen bijgekomen.Vorig jaar zijn de tarieven aangepast en is de voorschool gratis geworden voor mensen met een Ooievaarspas. Daarnaast hebben consultatiebureaus een sterkere rol gekregen in het doorverwijzen van kinderen naar de voorschool.