Ministerie van Defensie

Hoogste groepsonderscheiding voor commando's (video)

16 december 2009, 16.00 uur

De onderscheiden commando-eenheid staat aangetreden tijdens de uitreiking van Het Bronzen Schild. Vanwege uitzonderlijk en lovend optreden in de Afghaanse provincie Uruzgan in 2006 heeft 108 Commandotroepen compagnie van het Korps Commandotroepen (KCT) het Bronzen Schild ontvangen uit handen van de Commandant Landstrijdkrachten, luitenant-generaal Rob Bertholee. De uitreiking van deze hoogst mogelijke groepswaardering van de landmacht vond gisteren plaats op de Engelbrecht van Nassaukazerne in Roosendaal, de thuisbasis van het KCT.

De gedecoreerde eenheid ging als eerste Nederlandse eenheid Uruzgan in. Uitgezonden als 1 (NLD) Special Forces Task Unit (SFTU), onderdeel van de Deployment Task Force in 2006, had de eenheid de taak om de situatie in het Nederlandse deel van de provincie Uruzgan zo compleet mogelijk in beeld te brengen. De commando's waren de ogen en oren van de commandant van de Deployment Task Force en plaveiden de weg voor alle ISAF-eenheden die na hen in Uruzgan gestationeerd zijn geweest.

Uitreiking Het Bronzen Schild * Download deze video + Video voor Windows Media Player Video | 16 december 2009 | wmv | 3:53 | 9.5 MB + Video voor Apple Quicktime Player Video | 16 december 2009 | mp4 | 3:53 | 15.6 MB + Video voor mobiel gebruik Video | 16 december 2009 | 3gp | 3:53 | 2.3 MB * Uitgeschreven tekst

Zie het origineel

Vanwege uitzonderlijk optreden in de afghaanse provincie Uruzgan in 2006 ontvangt 108 Commandotroepencompagnie de hoogste groepsonderscheiding van de landmacht: Het Bronzen Schild. De bijzondere onderscheiding werd 15 december 2009 uitgereikt aan de eenheid door de Commandant Landstrijdkrachten, luitenant-generaal Rob Bertholee.

Extreem

Een deel van de onderscheiden commando-eenheid kort na een vuurgevecht. Op de voorgrond leeggeschoten munitiekisten en hulzen.

De commando´s hebben in totaal 36 operaties in Uruzgan uitgevoerd. Deze operaties vonden plaats onder extreem moeilijke en vijandige omstandigheden. Zij hadden hierbij veelvuldig gevechtscontact met de toen nog sterk aanwezige Taliban en overige Opposing Militant Forces. Tijdens de operaties werden het gebied en de vijandelijke activiteiten daarbinnen in kaart gebracht. Ook werden wapen- en munitieopslagplaatsen ontdekt en vernietigd. De eenheid werkte daarbij vrijwel volledig zelfstandig, zonder terug te kunnen vallen op directe en indirecte steun van ISAF-eenheden.

Pionierswerk

Dit pionierswerk onder deze bijzondere en verzwarende omstandigheden is de belangrijkste reden voor deze groepsonderscheiding. Bertholee stelde in zijn toespraak: "Uw inzet legde de lat hoog, en daarmee begon een ervaringsopbouw en verdere professionalisering die de landmacht bracht waar het nu staat: op hoog niveau". De generaal benadrukte dat de commando´s individueel, maar helemaal als team uitstekend hebben gepresteerd.

Zij aan zij

Een strategisch opgesteld voertuig fungeert als tijdelijke verkenningspost tijdens 1 van de 36 operaties in 2006.

Kapitein Marco Kroon ontving in mei van dit jaar de Militaire Willems-Orde voor zijn individuele daden. Deze keer stond hij tussen zijn mannen bij de uitreiking. "Ik heb altijd gezegd: de sokkel waar ik toen opstond moest eigenlijk groot genoeg zijn voor de hele eenheid. Vandaag staan we hier zij aan zij, net als in 2006, om met zijn allen het schild in ontvangst te nemen. En dat voelt goed." De unieke teamprestatie krijgt nu ook zichtbaar waardering dankzij de eenheidsonderscheiding in de vorm van het Bronzen Schild. De toekenning van het schild gaat vergezeld van een individuele draagspeld voor de militairen van de eenheid en een op naam gestelde oorkonde met de motivering.

Bronzen Schild

Het kort daarvoor uitgereikte Bronzen Schild van 108 Commandotroepencompagnie.

Het Bronzen Schild is de hoogste groepswaardering die de Commandant Landstrijdkrachten kan verlenen en wordt alleen bij hoge uitzondering uitgereikt. De laatste uitreiking vond plaats in 1983. De toenmalige Bevelhebber der Landstrijdkrachten reikte het Bronzen Schild uit aan 44 Pantserinfanteriebataljon voor het bijzondere optreden in Libanon als onderdeel van UNIFIL. De 4 andere ooit uitgereikte schilden werden in 1966 uitgereikt aan eenheden voor hun optreden in Nieuw-Guinea in 1962.