Siemens

Persbericht

200912.252

Den Haag, woensdag 16 december 2009

Sinamics G120P, de energie-efficiënte, modulaire frequentieregelaar voor pompen, ventilatoren en compressoren

Tijdens de SPS/IPC/Drives beurs in Neurenberg heeft Siemens de nieuwe modulaire frequentieregelaar Sinamics G120P gepresenteerd, die speciaal is ontworpen voor pomp, ventilator en compressor applicaties. Deze compacte regelaar is met name interessant voor een energie-efficiënte regeling bij gebouwautomatisering, in de procesindustrie en bij watermanagement. Hij is ook te gebruiken voor closed-loop speedcontrol bij ventilatoren en circulatiepompen, voor verwarmings- en koelingssystemen, voor Booster pompen en bij pompen voor het regelen van vloeistofniveaus. De afdichtingsgraad van IP55 zorgt ervoor dat de Sinamics G120P te gebruiken is in zwaardere omgevingcondities.

Een energie-efficiënte besturing is een van de prioriteiten voor gebruikers van flow-machines.
De nieuwe regelaar is verkrijgbaar in het vermogensbereik van 0,37kW tot 18,5kW. De Sinamics G120P is een modulaire regelaar die bestaat uit een besturingunit, een vermogensmodule en een bedieningspaneel, waaronder het Intelligent Operation Panel (IOP).

Om hem in het gebruik goedkoper te maken, bevat de regelaar speciale functies om de energie-efficiëntie te verbeteren. De Sinamics G120P wordt gekarakteriseerd door een zeer lage waarde van het reactief vermogen. De geïntegreerde hibernation functie zorgt ervoor dat de regelaar in een energiebesparende standby-stand kan worden gezet. Door automatisch te schakelen naar line-fed operatie bij nominaal toerental, bereikt men een energiebesparing van 3 procent. De automatische speedramp functie zorgt ervoor dat stromen gelimiteerd en vermogenspieken voorkomen worden. De regelaar heeft weinig invloed op het voedingnet en voldoet aan de IEC/EN 61000-3-12 normering. Er zijn hierdoor geen additionele componenten nodig, zoals een netspoel. De programmeersoftware Starter en configureersoftware Sizer zijn ook voor de Sinamics G120P te gebruiken, net als voor alle andere Sinamics regelaars.
De programmeersoftware Starter is uitgebreid met een groot aantal applicatie specifieke functies en modules, zoals een digitale real-time clock, een vliegende herstart en een PID regeling voor pomp, ventilator en compressor applicaties. De Sinamics G120P is uitgevoerd in verschillende variaties I/O en veldbus interfaces zoals Modbus, RTU, CANopen, USS en Profibus. Hierdoor is de regelaar binnen verschillende netwerken toepasbaar. De regelaar heeft een geïntegreerde USB interface om via de PC te programmeren en diagnoses uit te voeren.

Nadere inlichtingen voor de lezer:
Siemens Industry Automation & Drive Technologies Ivo Hundertmark
Tel: (070) 333 2229
E-mail: ivo.hundertmark@siemens.com
Internet: www.siemens.com

Nadere inlichtingen voor de redactie
Persvoorlichting: Bernard H. Bos
Telefoon: +31 (0)70 333 2325
E-mail: bernard.bos@siemens.com