Gemeente Elburg

wil aankooppauze grond gedeeltelijk opheffen

Persbericht Provincie Gelderland, Provincie wil aankooppauze grond gedeeltelijk opheffen
Arnhem, 16 december 2009

PROVINCIE WIL AANKOOPPAUZE GROND GEDEELTELIJK OPHEFFEN

Gedeputeerde Staten van de Provincie Gelderland stellen voor om de aankooppauze van grond voor het programma Vitaal Platteland in 6 gebieden op te heffen. Dit zijn de Beekse Beek, Winterswijk-Oost, Gelderse Poort, Nieuwe Hollandse Waterlinie,
Harderwijk/Elburg/Hierdense Poort en Epe Vaassen. Gedeputeerde Staten willen hierover in debat gaan met de Staten. De opheffing van de aankooppauze in deze essentiële gebieden is nodig om doelstellingen voor een vitaal, groen en leefbaar platteland te kunnen realiseren.

Aankooppauze
De aankooppauze werd in oktober ingesteld, omdat de verkoop van ruilgronden en het ruilen van grond voor de Ecologische Hoofdstructuur minder voorspoedig verliep dan verwacht. Door de economische recessie zijn meer gronden aangeboden en aangekocht, maar de ruilgronden zijn vanwege de sterk stijgende grondprijzen minder goed te verkopen. Gezien de beperkte beschikbare middelen voor de aankoop van nieuwe gronden stellen Gedeputeerde Staten voor de grondaankoop voorlopig te beperken tot 6 essentiële gebieden.

Grondaankoop
In het actieplan gaat het specifiek over de inzet van grondaankoop. De voorziene aankoop van grond moet worden bekostigd uit de verkoop van overtollige ruilgrond ter waarde van circa. 24 miljoen euro. Omdat deze grond alleen geleidelijk verkocht kan worden stellen Gedeputeerde Staten voor de de opbrengsten van deze grond voor te financieren. De rentekosten hiervan worden geraamd op 4 miljoen euro. Gedeputeerde Harry Keereweer: "Met dit actieplan kan tot 2014 alle grond worden aangekocht die vrijwillig in deze gebieden wordt aangeboden en kan een belangrijk deel van de doelen voor een vitaal, groen en leefbaar platteland worden gerealiseerd".

Gebiedsprocessen
De 6 geselecteerde gebieden dragen allen bij aan de kwaliteit van het Gelderse platteland (klimaat, verdroging). Het verkrijgen van grond is hierbij een belangrijke succesfactor. In de andere 32 gebieden zullen de overige instrumenten voor het meerjarenprogramma Vitaal Platteland, zoals subsidies en het ruilen van grond, beschikbaar blijven.

Statennotitie
De Statennotitie wordt 13 januari 2010 behandeld in de Statencommissie Landelijk Gebied en Water. In afwachting van de uitkomsten van het debat blijft de aankooppauze grond in alle gebieden van kracht. Gedeputeerde Keereweer: "Wij hopen op een open debat met de Staten en zien de uitkomsten met vertrouwen tegemoet".