NEN


Normcommissie voor outsourcing

woensdag 16 december 2009, 16:56

Onduidelijke communicatie in uitbestedingstrajecten kan grote gevolgen hebben voor de kosten en de risico's ervan. Om een goede communicatie te bevorderen komt er een internationale richtlijn voor outsourcing. NEN heeft hiervoor een normcommissie opgericht.

Wat ontbreekt in de outsourcingsector, is een overkoepelende internationale richtlijn waarin terminologie, processen, concepten en practices zijn vastgelegd. Het is de bedoeling dat de richtlijn bruikbaar wordt voor alle typen partijen en sectoren en goed leesbaar is voor zowel professionals als managers. De richtlijn kan hiermee zorgen voor een beter gemeenschappelijk begrip tussen partijen, waardoor de kosten en risico's van een uitbestedingstraject beter beheersbaar zijn. Deze richtlijn zal generiek op alle soorten uitbesteding (logisitek, HR, facility, BPO, IT enz.) van toepassing zijn, dus niet uitsluitend voor de IT.

Doelen
De normcommissie kent twee doelen. De eerste is om het voorstel van de normcommissie voor het ontwikkelen van de richtlijn goedgekeurd te krijgen door ISO. Het voorstel wordt nu afgerond en zal in het eerste kwartaal van 2010 worden ingediend bij ISO. Afhankelijk van de reactie van de ISO-landen zal dan gestart worden met het schrijven van deze richtlijn.
Het tweede doel is om een normcommissie te hebben waarin alle belanghebbenden uit de markt vertegenwoordigd zijn. Nieuwe leden zijn van harte welkom om zich aan te sluiten bij dit initiatief. De eerstvolgende normcommissievergadering staat gepland voor eind januari 2010.

Leden
De normcommissie kent op dit moment tien leden: Amender, Centric, CSC, Hanze University Groningen, PFZW, Platform Outsourcing Nederland, Rightsourcing Consultancy, Sogeti, T-Systems en Twynstra Gudde.

Informatie en deelname
Wie belangstelling heeft voor dit onderwerp en/of als belanghebbende invloed wil uitoefenen op dit mondiale initiatief, kan voor meer informatie contact opnemen met Tim Kniep, e-mail tim.kniep@nen.nl of telefoon (015) 2 690 100.
zie ook de volgende gerelateerde onderwerpen:
NEN ICT-mail (Publicatie)