Belgische Federale Overheid


*

Belgodyssee, opstap naar een journalistieke carrière

Datum: 16 december 2009

Belgodyssee was dit jaar toe aan haar vijfde editie. Deze reportagewedstrijd is bedoeld voor studenten in journalistiek tussen 20 en 25 jaar. Op donderdag 17 december maken VRT en RTBF de winnaars bekend.
Belgodyssee is een initiatief van Radio 2 (VRT) en VivaCité (RTBF), in samenwerking met het Prins Filipfonds, les Editions de l'Avenir en De Zondag. Het project geniet de steun van de Kanselarij van de Eerste Minister.

Acht duo's van een Nederlandstalige en een Franstalige student werden geselecteerd. Zij hebben een hele ontdekkingsreis achter de rug als ware Kuifje- en Tintin-reporters.
De Nederlandstalige Kuifje-reporter toonde een stukje Vlaanderen aan de Tintin-reporter. De Franstalige Tintin-reporter gunde op zijn beurt zijn Vlaamse collega een blik op het dagelijkse leven in Wallonië.

Ervaren radiomakers van Radio 2 en VivaCité hebben de studenten begeleid tijdens hun 'Belgodyssee'. Zo leren ze de kneepjes van het vak, wat wel eens de opstap naar een journalistieke carrière kan betekenen.

Het resultaat van hun ontdekkingstocht wordt uitgezonden op twee radio- en televisiezenders van de openbare omroep. In de uitzending 'Grandeur Nature' kwamen de reportages vanaf 24 oktober 2009 aan bod elke zaterdag tussen 15 u en 17 u. Eind december 2009 zijn de reportages ook te horen in 'De Madammen' op Radio 2. Dat is een radioprogramma dat tussen 9 u en 12 u ook op televisie (Eén) wordt uitgezonden.

Op donderdag 17 december 2009 worden de beste reportages bekroond. De hoofdprijs is een werkervaringscontract van zes maanden bij VRT voor de Nederlandstaligen en bij RTBF voor de Franstaligen.

Meer informatie over 'Belgodyssee' vindt u op de website van het Prins Filipfonds.