Ministerie van Algemene Zaken

Antwoord op Kamervragen over rapport commissie-Davids

Kamerstuk | 16-12-2009

Minister-president Balkenende heeft antwoord gegeven op vragen van de Tweede Kamerleden Halsema en Peters (beiden GroenLinks) over het rapport van de commisie-Davids.

Hierbij zend ik u de antwoorden op de schriftelijke vragen van de leden Halsema en Peters (beiden Groen Links) over het rapport van de commissie Davids.

De vragen werden mij op 14 december toegezonden onder nummer 2009Z24439.

DE MINISTER-PRESIDENT, Minister van Algemene Zaken,

mr.dr. J.P. Balkenende


---


1. Is het waar dat het rapport van de commissie Davids over de Irak-oorlog al bij de drukker ligt?

Antwoord

Mij is dat niet bekend. U zou zich kunnen wenden tot de Commissie van onderzoek besluitvorming Irak.


2. Heeft het kabinet het gehele (concept-)rapport al ingezien? Heeft het kabinet slechts de passages ingezien waarin informatie van AIVD of MIVD 1) of andere als staatsgeheim gerubriceerde informatie is verwerkt?

Antwoord

Neen, het kabinet heeft geen inzage in het (concept-)rapport voordat het door de Commissie op 12 januari tegelijkertijd aan kabinet en Staten-Generaal wordt gezonden. Zoals ook in het informatieprotocol t.b.v. de Commissie is opgenomen, heeft het kabinet alleen de passages van het rapport ingezien voor zover daarin AIVD, MIVD of andere staatsgeheime informatie is verwerkt.


3. Zijn er naar aanleiding van de inzage door het kabinet passages geschrapt uit het concept-rapport door het kabinet? Zo ja, waarom?

Antwoord

De betrokken ministers hebben aan de Commissie geen suggesties gedaan tot het schrappen van passages. De uiteindelijke verantwoordelijkheid voor hetgeen in het rapport is opgenomen, berust uiteraard bij de Commissie van onderzoek besluitvorming Irak.


4. Krijgt het kabinet het definitieve rapport in zijn geheel eerder ter inzage dan de Eerste en Tweede Kamer? Zo ja, hoe verhoudt zich dit tot de afspraak dat het rapport gelijktijdig aan het kabinet en de Kamers wordt gezonden?

Antwoord

Neen. Zie ook antwoord op vraag 2.


5. Waarom wordt het rapport niet eerder naar de Kamer gestuurd als het vóór 12 januari al gereed is?

Antwoord

Zie antwoord op vraag 1.


6. Kunnen deze vragen per ommegaande worden beantwoord?

Antwoord

Ja


1) AIVD: Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst
2) MIVD: Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst