Nederlandse Taalunie

Spelling

Den Haag, 16 december 2009

Het ANP heeft vandaag het bericht verspreid dat de Nederlandse Taalunie volgend jaar begint met de voorbereidingen van nieuwe spellingsregels, die in 2015 verschijnen.

Dat is niet juist. Reeds in 2007 liet het Comité van Ministers weten dat het regelsysteem van de Nederlandse spelling met de editie van 2005 is voltooid. De ministers van de Taalunie stellen in hetzelfde besluit dat daarom bij nieuwe edities van de Woordenlijst Nederlandse Taal (Groene Boekje) het accent kan komen te liggen op beheer en onderhoud.

In 2015 zal de huidige lijst tien jaar oud zijn, en er zal dan inderdaad een geactualiseerde editie van de Woordenlijst Nederlandse Taal verschijnen. Het Comité van Ministers van de Taalunie heeft bepaald niet eerder dan in 2010 een nieuwe spellingcommissie te benoemen die zich met de voorbereiding van die nieuwe editie zal bezighouden.

De Taalunie is zich er goed van bewust dat de meeste taalgebruikers geen nieuwe spellingregels wensen. De nieuwe Woordenlijst zal dan ook meer gebruiksgemak bieden: nieuwe woorden, meer woorden en nog beter online doorzoekbaar. In hetzelfde besluit hebben de Taalunieministers aangekondigd niet langer zelf een commerciële uitgave in de vorm van het Groene Boekje te zullen publiceren. De Taalunie zal volstaan met een digitale referentielijst die voor het publiek online en kosteloos toegankelijk zal zijn.

De letterlijke tekst van de besluitenlijst Comité van Ministers is te vinden op:
http://taalunieversum.org/taalunie/66ste_vergadering_-_breda_23_april_ 2007/

---

De Nederlandse Taalunie is een beleidsorganisatie waarin Nederland, Vlaanderen en Suriname samenwerken op het gebied van de Nederlandse taal en letteren en het onderwijs in en van het Nederlands. De Taalunie ziet het als haar opdracht om ervoor te zorgen dat alle Nederlandssprekenden hun taal op een doeltreffende manier kunnen gebruiken. Meer informatie over de Taalunie is te vinden op www.taalunieversum.org.