Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Ministerie van VROM

Van der Laan: akkoord voor ruim 50.000 inburgeraars in 2010

16-12-2009

De gemeenten hebben de ambitie om in 2010 ruim 50.000 mensen aan een inburgeringstraject te laten beginnen. Dat heeft minister Eberhard van der Laan voor Wonen, Wijken en Integratie vandaag afgesproken met een groot aantal wethouders van de 51 belangrijkste inburgeringsgemeenten en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten tijdens een bestuurlijk overleg in Den Haag. "De inburgeringsmachine is op stoom gekomen", stelde Van der Laan na afloop vast. "We komen van ver, maar als dit gaat lukken, komt er echt schot in te zitten'.

Onder de oude wet gingen er in 2005 en 2006 30.000 mensen per jaar naar de inburgering. Onder de nieuwe wet waren er in 2007 slechts 10.000 mensen op cursus. Vorig jaar stond het eindcijfer op 41.000. Medio 2009 zag het er nog somber uit met een prognose van 35.000. "Vanaf juli ben ik met gemeenten om tafel gaan zitten, hoe het beter kan. Met extra inspanningen zijn de gemeenten in staat gebleken er een tandje bij te doen", aldus Van der Laan. "Zoals het er nu uitziet komt het totaal in 2009 op 43.000 trajecten. Die opgaande lijn moeten we vasthouden".

Daarom heeft de minister voor WWI voor 2010 afspraken gemaakt met de 51 gemeenten met de meeste potentiële inburgeraars. Voor alle gemeenten in heel Nederland komt dat aantal uit op ruim 50.000, met een mogelijke uitloop naar 53.000. "Dat zijn reële getallen, die voor de gemeenten uitvoerbaar zijn", stelt Van der Laan. "We hadden de hoop op 60.000 uit te komen. Dat is voor nu een onhaalbaar getal."

Het kabinet heeft 75 miljoen extra uitgetrokken om dit te realiseren. Het zijn middelen die komen uit de terugvordering van het Rijk bij gemeenten, die hun prognoses in de periode 2007 - 2009 niet hebben behaald. Van het bedrag is 35 miljoen bestemd voor instapcursussen, voor inburgering op de werkvloer, versterking van de Werkpleinen en voor andere verbeteringen. De resterende veertig miljoen is bestemd voor gemeenten die zich inzetten voor een hogere ambitie dan hun aandeel in het landelijke aantal, waarvoor gemeenten via het participatiebudget middelen krijgen (47.000 inburgeraars). De extra middelen worden overigens alleen beschikbaar gesteld als halverwege 2010 kan worden geconstateerd dat de opgegeven ambitie zal worden gehaald. Daartoe zullen de gemeenten per 1 juli worden beoordeeld. Op
1 oktober volgt daarvoor een tweede moment.

Met de gemeenten heeft Van der Laan verder afgesproken dat zij volgend jaar minstens 10.000 instapcursussen zullen realiseren, voor mensen voor wie de stap naar de inburgeringscursus te groot is. Doel is dat zoveel mogelijk van hen doorstromen naar het reguliere inburgeringstraject. Ook zullen er 4000 alfabetiseringstrajecten starten. Daarnaast wil Van der Laan inzetten op inburgering op de werkvloer. De werknemer leert relevant taalgebruik voor het uitvoeren van zijn baan. "Het biedt iedereen voordelen: de werknemer, de werkgever, de collega's, de klanten en tenslotte de samenleving", concludeert Van der Laan.

Tijdens het bestuurlijk overleg hebben woensdag een aantal gemeenten (o.a. Katwijk, Den Haag en Leidschendam-Voorburg) een overeenkomst getekend met de directie van versgroentebewerkingsbedrijf Heemskerk. Het bedrijf verzorgt voor inburgeraars een MBO-opleiding gecombineerd met Nederlandse taal. Gemeenten geven het persoonlijke inburgeringsbudget mee met `hun inburgeraar'.

Monitor
Minister Van der Laan houdt sinds dit voorjaar maandelijks een vinger aan de pols bij de inburgering in individuele gemeenten. Vanaf begin volgend jaar zal het ministerie de prestaties van de gemeenten maandelijks publiceren. In zijn visie op integratie heeft minister Van der Laan het grote belang van het spreken van de taal benadrukt. Hij verwacht dat nieuwe Nederlanders die inspanning doen, voor zichzelf, maar ook voor hun kinderen en omgeving. Integratie begint met het spreken van de taal en daarom is de inburgering noodzaak. "De inburgeringcursus is het grootste cadeau dat mensen krijgen om hier te kunnen wonen, werken en leven. Die kans moet je grijpen, ook de vrijwillige inburgeraars, voor hun eigen toekomst en die van hun kinderen!", aldus Van der Laan.