Colombiaanse architect Simón Vélez ontvangt Grote Prins Claus Prijs

02/09/2009 08:42

Prins Claus Fonds

Laureaten Prins Claus Prijzen 2009 bekend

Colombiaanse architect Simón Vélez ontvangt Grote Prins Claus Prijs van EUR 100.000,-

De Grote Prins Claus Prijs van EUR 100,000 gaat dit jaar naar de Colombiaanse architect

Simón Vélez. De prijsuitreiking vindt plaats op woensdag 16 december 2009 in het Muziekgebouw aan 't IJ in Amsterdam. De overige tien prijzen ter waarde van EUR 25.000,- per laureaat, worden in januari en februari uitgereikt in de Nederlandse ambassades van de landen waar de laureaten wonen. Sinds 1997 worden de Prins Claus Prijzen jaarlijks toegekend aan kunstenaars, denkers en culturele organisaties in Afrika, Azië, Latijns Amerika en het Caraïbisch Gebied.

Cultuur en Natuur

In 2009 staan de Prins Claus Prijzen in het teken van Cultuur en Natuur. Daarmee wil het Prins Claus Fonds de aandacht vestigen op de ingenieuze wijze waarop individuen, groepen en organisaties de natuur gebruiken in hun werk, en daarmee een bijdrage leveren aan ideeën voor oplossingen van het klimaatprobleem.

Simón Vélez (1949, Manizales, Colombia)

Door zijn esthetische en technische vernieuwingen heeft Simón Vélez de mogelijkheden van bamboe als bouwmateriaal aanzienlijk vergroot en daarmee de bestaande architecturale stromingen uitgedaagd. Na zijn studie aan de Universidad de Los Andes in Bogota heeft Vélez zich geconcentreerd op lokale architectuur en zich verwijderd van de internationaal heersende modernistische beweging. Door zijn focus op bamboe heeft hij nieuwe methodes om funderingen en daken met bamboe te bouwen ontwikkeld. Zijn ontwerpen zijn een mix van lokale ontwerpen, avant-garde technologie en ecologische processen.

In het boek, Grow Your Own House, en zijn lezingen en workshops toont hij aan dat bamboe een efficiënt en esthetisch bouwmateriaal is met verregaande implicaties voor sociale ontwikkeling en voor het klimaat. De cultivatie en verwerking van bamboe is ecologisch verantwoord en duurzaam; daarnaast is bamboe een van de efficiëntste planten voor het absorberen van carbon dioxide uit de atmosfeer.

Simón Vélez is internationaal erkend, en heeft gebouwen ontworpen in de VS, Duitsland, Frankrijk, Brazilië, Mexico, Jamaica, Panama, Ecuador, India en China, daarnaast is hij nog steeds zeer actief in zijn geboorteland Colombia. Voor zijn waardevolle bijdrage op het gebied van bouwtechnieken en zijn duurzame ontwerpen ontvangt Simón Vélez op 16 december de Grote Prins Claus Prijs. De prijs is tevens een erkenning voor zijn focus op de relatie tussen cultuur en natuur.

De overige tien laureaten (ieder EUR 25.000,-)

Beeldende Kunsten

El Anatsui (1944, Anyako, Ghana, woonachtig in Nigeria)

Doual'art (opgericht 1991, Douala, Kameroen)

Liang Shaoji (1945, Shanghai, China)

Jivya Soma Mashe (1934, Dhamangaon, Maharashtra, India)

Fotografie & Film

Sammy Baloji (1978, Lubumbashi, DR Congo)

Santu Mofokeng (1956, Johannesburg, Zuid Afrika)

Collectieve Herinnering & Journalistiek

Kanak Mani Dixit (1956, Lalitpur, Nepal)

Instituto de Historia de Nicaragua y Centroamérica (opgericht 1987, Managua, Nicaragua)

Desiderio Navarro (1948, Camagüey, Cuba)

Gaston Acurio (1967, Lima, Peru)





http://www.princeclausfund.org/press