Ingezonden persbericht


dinsdag 24
november 2009

UITNODIGING

Met veel genoegen nodigen uitgeverij Elsevier en de Koninklijke Bibliotheek u uit voor de presentatie van

'Ze zijn gék geworden in Den Haag'

Willem Oltmans en de kwestie Nieuw-Guinea van Wouter Meijer

De eigenzinnige journalist Willem Oltmans (1925-2004) is tegenwoordig vooral bekend vanwege zijn vele botsingen met het ministerie van Buitenlandse Zaken en zijn proces tegen de Nederlandse staat. Minder bekend is dat hij zich in de jaren 1956-1962 intensief heeft beziggehouden met de kwestie Nieuw-Guinea.

Op hartstochtelijke wijze probeerde Oltmans het conflict onder de aandacht te brengen in Nederland. Volgens hem moest Nederland Nieuw-Guinea zo snel mogelijk overdragen aan Indonesië, omdat alleen dan de betrekkingen tussen beide landen konden worden hersteld.

In de literatuur over Nieuw-Guinea heeft Oltmans te weinig aandacht gekregen. Historicus Wouter Meijer (1982) brengt daarin verandering. Op toegankelijke wijze reconstrueert hij Oltmans' bemoeienis met de kwestie. Hij zet hem neer als een bevlogen, maar onvoorspelbare avonturier die op geheel eigen wijze probeerde een doorbraak in het conflict te forceren. Hoe deed hij dat? Wat waren zijn beweegredenen? En in hoeverre heeft hij bijgedragen aan een oplossing voor het conflict? Aan de hand van deze vragen nuanceert Meijer het eenzijdige beeld van Oltmans als notoire ruziezoeker. Een belangrijke bron voor het antwoord op deze vragen vormde de enorme collectie dagboeken van Willem Oltmans die in de Koninklijke Bibliotheek aanwezig is.

De presentatie van 'Ze zijn gék geworden in Den Haag' heeft plaats in de Aula van de Koninklijke Bibliotheek, Prins Willem-Alexanderhof 5, Den Haag, op woensdag 16 december om 17.00 uur. De ontvangst is vanaf 16.30 uur.

De auteur zal het eerste exemplaar overhandigen aan prof.dr. J.W. Renders, directeur van het Biografie Instituut van de Rijksuniversiteit Groningen. Prof. Renders zal vervolgens een reactie geven.

Wij stellen uw aanwezigheid zeer op prijs.