Ingezonden persbericht


Debat: 'Gewoon anders' over de ruimte voor het afwijkende

Rotterdam, 7 december 2009

Deel 5 ongewone debattenreeks 'Een kwestie van verschil'

Op woensdag 16 december vindt in De Unie in Rotterdam het debat 'Gewoon anders: hoeveel ruimte voor het afwijkende?' plaats. Hoe kunnen mensen die 'buiten de samenleving' vallen, zelf zorgen dat ze niet buitengesloten worden en hun eigen ruimte heroveren? Deze vraag staat centraal in deze vijfde editie van de ongewone debattenreeks 'Een kwestie van verschil', die wordt georganiseerd door Art.1 en de Rotterdamse Raad voor Kunst & Cultuur.

Het debat sluit aan op de kunstmanifestatie 'Niet Normaal' in de Beurs van Berlage in Amsterdam, van 16 december tot en met 7 maart. Hedendaagse kunstenaars laten daar werk zien waarin zij reflecteren op de vraag wie normaal is en wie dit bepaalt.

Wat is normaal?
Wat is normaal en wat wijkt af? Wie is 'de samenleving' en wie staat erbuiten? Waarom is het soms stoer om anders te zijn en dan weer zielig? En wie bepaalt überhaupt wat de norm is en wat niet?

Veel mensen hebben de laatste jaren steeds meer het gevoel dat iedereen 'normaal' moet zijn. Afwijkend of excentriek zijn wordt als bedreigend of achterlijk gezien. Of het nu gaat om je lichaamsbeeld, je politieke voorkeur of je levensontwerp: alles mag - zolang het maar niet anders is. Wil je hier niet aan meedoen, dan doe je aan 'zelfuitsluiting'.

Moet iedereen proberen normaal te zijn? Moeten zij die als anders bestempeld worden strijden voor acceptatie? Of moeten ze zich er allemaal niks van aantrekken en juist trots zijn op hun bestaan buiten de mainstream?

Het debat
Rosi Braidotti (Universiteit Utrecht), bekend feministe en pionier op het gebied van vrouwenstudies, gaat in gesprek met Griet Roets (Universiteit Antwerpen), die baanbrekend onderzoek heeft verricht naar zelforganisaties van mensen met een handicap, en Hans Kröber (bestuurder bij Pameijer, een organisatie die in regio Rijnmond mensen met een verstandelijke beperking of psychische problemen ondersteunt).

Zij zullen niet alleen spreken over groepen die buiten de samenleving lijken te vallen, maar ook mét hen: in het publiek zullen verschillende groepen die als 'anders' bestempeld worden vertegenwoordigd zijn, zoals mensen met een handicap, kunstenaars, daklozen, intellectuelen, krakers en illegalen. Er is veel ruimte voor het publiek om mee te discussiëren. Het debat wordt geleid door Natasja van den Berg (auteur 'Praktisch idealisme').

Praktische informatie
Datum: Woensdag 16 december 2009
Plaats: De Unie, Mauritsweg 34-35, Rotterdam
Aanvang: 20.00 uur
Toegang: Gratis
Reserveren: Gewenst, via 010 - 433 35 34 of www.deunie.nu



Ingezonden persbericht