De stad maakt het verschil!

11/12/2009 11:16

Vlaamse Overheid

Op woensdag 16 december organiseert de Studiedienst van de Vlaamse Regering een studiedag over het thema 'De stad maakt het verschil!'. De studiedag gaat door in de Sint-Pietersabdij, Sint-Pietersplein, 9 in Gent en dit van 9u tot 13u.

Vanuit diverse invalshoeken en thematieken wordt gezocht naar verschillen tussen de steden en de rest van Vlaanderen, naar verschillen tussen de steden onderling maar ook naar deze binnen de steden zelf.

Op woensdag 16 december organiseert de Studiedienst van de Vlaamse Regering een studiedag over het thema 'De stad maakt het verschil!'. De studiedag gaat door in de Sint-Pietersabdij, Sint-Pietersplein, 9 in Gent en dit van 9u tot 13u. Vanuit diverse invalshoeken en thematieken wordt gezocht naar verschillen tussen de steden en de rest van Vlaanderen, naar verschillen tussen de steden onderling maar ook naar deze binnen de steden zelf.

De analyses geven aan dat stedelingen anders samenleven dan elders in Vlaanderen. Ze houden er ook andere opvattingen op na. Zo zijn ze toleranter, stellen meer vertrouwen in hun medemens en beoordelen de kwaliteit van publieke ruimte en de stedelijke voorzieningen minder positief dan niet-stedelingen.

Tevens blijkt dat de ene stad de andere niet is! De leefsituatie in de ene centrumstad is duidelijk anders dan in de andere en ook de participatiepatronen lopen ver uit elkaar. Meer nog dan de stad maakt de buurt het verschil. Deze verschillen zijn voor heel wat aspecten groter binnen eenzelfde stad dan tussen de steden onderling. In de analyses werd daarvoor gekeken naar mogelijke effecten van etnische diversiteit en de nabijheid en beoordeling van de stad, de buurt en de voorzieningen.

Teksten zijn op te vragen bij Luk Bral en Hilde Schelfaut. Het congresboek volgt later.

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel