Persbericht

Sportieftour ontvangt Meer dan Voetbal label uit handen van Z.H. Prins Pieter-Christiaan

Dinsdag 15 december 2009 Uit handen van Z.H. Prins Pieter-Christiaan van Oranje ontvangt de Sportieftour woensdag het Meer dan Voetbal label. Dit label in de vorm van een opvallende groene bal, wordt verleend aan initiatieven die de kracht van voetbal inzetten voor een betere samenleving. De Sportieftour verzorgt sportieve ontmoetingen tussen jongeren met en zonder handicap. Dat complete selecties van Betaald Voetbal clubs meesporten maakt het project aansprekend en succesvol. De organisaties achter het initiatief, de Johan Cruyff Foundation, Stichting de NEES en Pluryn nemen het label tijdens de sportdag met de AZ selectie in ontvangst.

Initiatiefnemer van het label, Stichting Meer dan Voetbal (opgericht door de KNVB, Eredivisie en Eerste Divisie), beloont de organisaties voor de gezamenlijke inspanning voor het gehandicapte kind. Z.H. Prins Pieter-Christiaan van Oranje Nassau reikt als bestuurslid van de Stichting Meer dan Voetbal het label uit. "De maatschappelijke rol van voetbal is in dit project duidelijk zichtbaar. Niet alleen wordt de sport als spelletje ingezet om kinderen met en zonder een handicap dichter bij elkaar te brengen, ook de aanwezigheid van aansprekende voetballers zorgt ervoor dat de kinderen een onvergetelijke dag beleven. Jaarlijks worden door het project vele jongeren die anders door hun handicap buitenspel staan, betrokken bij de samenleving. Dat maakt de Sportief tour een voorbeeldproject", aldus Edu Jansing, directeur van de Stichting Meer dan Voetbal.

Onvergetelijke dag met profvoetballers
Tijdens deze Sportief Tour worden jonge mensen mét en zonder een handicap in de gelegenheid gesteld om te sporten tegen en met topsporters, waarbij de positieve ervaring van het sporten voorop staat. In de wetenschap dat sporten goed is voor lijf en leden, doen juist de sporters met een handicap deze middag enthousiast mee en maken kennis met diverse sporten. Tijdens de Tour staan vijf sporten centraal: atletiek, rolstoelhockey, rolstoelbasketbal, boccia (een aangepaste vorm van jeu de




boules) en voetbal. De betaald voetbal clubs werken graag mee aan de sportmiddagen. De blijdschap bij de jongeren over het feit dat ze mogen sporten met hun helden is een motivatie voor spelers en trainers.

Kans op Meer dan Voetbal Award
Het Meer dan Voetbal label moet best practices als `de Sportief tour' erkenning geven en zichtbaar maken. `Want goed voorbeeld doet goed volgen,' aldus Jansing. `Organisaties die voetbal als middel inzetten, kunnen elkaar helpen en van elkaar leren. Als Stichting willen wij de kennis en ervaring van maatschappelijk succesvolle organisaties binnen het voetbal bundelen, zodat niet iedereen het wiel opnieuw hoeft uit te vinden." Initiatieven die het Meer dan Voetbal label dragen komen bovendien in aanmerking voor de Meer dan Voetbal Awards. Deze worden op 25 april a.s. tijdens de KNVB Bekerfinale uitgereikt aan de meest bijzondere maatschappelijke projecten.


-Einde persbericht­

Noot voor redacties