Raad van State


woensdag 16 december 2009
10.15 uur
Openbaarmaking van de uitspraken in hoofdzaken (bodemprocedures) van de Afdeling bestuursrechtspraak. Ga naar deze pagina voor een selectie van de meest in het oog springende uitspraken. Of ga naar deze pagina voor een volledig overzicht van de uitspraken.

12.00 uur

Zitting over de vaststelling door de minister van Verkeer en Waterstaat en de minister van VROM van het tracébesluit N50 Ramspol-Ens. Het tracébesluit maakt het mogelijk de N50 over een traject van ongeveer 6 kilometer te verleggen. Verder wordt de weg veranderd in een dubbelbaans autoweg met 2x2 rijstroken. Ook wordt een nieuwe brug aangelegd over Ramsdiep en Ramsgeul. Twee inwoners van Ens komen tegen het tracébesluit in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij zijn bang voor geluidsoverlast. Ook vrezen zij voor aantasting van hun woongenot door verlies aan uitzicht en privacy. Ten slotte zou hun woning hierdoor in waarde dalen. (zaaknummer 200902817/1)
15.15 uur
van Gelderland van het bestemmingsplan 'Nijmegen-Dukenburg' van de gemeente Nijmegen. Het plan vervangt 74 oude bestemmingsplannen. Het plan legt gedeeltelijk de bestaande situatie in het gebied vast, maar maakt ook enkele nieuwe ontwikkelingen mogelijk. Een betonbedrijf uit Nijmegen verzet zich tegen het plan en komt tegen de provinciale goedkeuring daarvan in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Het bedrijf is het niet eens met de natuurbestemming die aan een deel van zijn gronden is toegekend. Volgens de gemeente Nijmegen heeft het bedrijf zijn activiteiten op deze gronden illegaal uitgebreid en wordt in het plan de bestaande natuurbestemming gehandhaafd. Een echtpaar uit Nijmegen verzet zich tegen de bouw van een nieuw appartementencomplex aan de Oude Dukenburgseweg. Dit complex kan op bepaalde punten maximaal 35 meter hoog worden. Ten slotte komt ook de exploitant van het recreatiegebied 'Berendonck' in beroep. Dit gebied ligt grotendeels in de aangrenzende gemeente Wijchen, maar het bedrijf wil graag uitbreiden op het grondgebied van de gemeente Nijmegen. Het bestemmingsplan maakt dit niet mogelijk. (zaaknummer 200903287/1)