Gemeente Oost-Gelre


Gemeente Oost Gelre
15 december 2009


--Persbericht-

Faillissement STOG heeft gevolgen voor ondersteuning Longa '59 door gemeente

De Stichting Topvolleybal Oost Gelre is onlangs failliet verklaard. In vervolg hierop is tijdens een ledenvergadering van volleybalclub Longa '59 besloten dat Longa dames 1 de competitie in de hoogste klasse, de A-League, niet zal vervolgen. Het College van B&W van de gemeente Oost Gelre vindt deze ontwikkeling bijzonder spijtig, maar is zich er ook van bewust dat het hier weinig tot geen invloed op heeft.

Op 8 december, heeft het bestuur van STOG haar besluit met betrekking tot het faillissement toegelicht aan de wethouder Karel Bonsen. In april 2009 heeft de gemeenteraad ingestemd met financiële ondersteuning van STOG. Dit bestond uit een subsidie ter grootte van de huurkosten van de Hamalandhal voor de seizoenen 2008-2009 en 2009-2010 en een lening van maximaal E 80.000,- met een looptijd van vijf jaar. Zowel het college als de gemeenteraad hadden op dat moment de overtuiging dat de STOG er met deze steun in zou slagen om vanuit een sobere begroting het voortbestaan van topvolleybal in Oost Gelre te waarborgen. Helaas mocht dat niet zo zijn en dat betreurt het college ten zeerste. Niet alleen voor de vereniging, maar ook voor de gemeente Oost Gelre, die daarmee mogelijk een boegbeeld in de topsport verliest.

Op maandag 14 december is het college door het bestuur van Longa'59 op de hoogte gesteld van de voortgang met betrekking tot de toekomst van Longa Dames 1. Diezelfde maandagavond is het besluit genomen om Dames 1 uit de competitie te halen. Dit heeft ook consequenties voor de gemeentelijke ondersteuning van het topvolleybal. Eén van de consequenties is dat het besluit om de huurkosten van de Hamelandhal als subsidie te verstrekken ingetrokken wordt met ingang van 1 januari 2010. Immers de STOG is failliet en het Dames 1 team is uit competitie genomen. Wat betreft de eerder dit jaar aan de STOG verstrekte lening zal de gemeente zich bij de curator melden.

Daarnaast wordt ook de niveausubsidie opnieuw tegen het licht gehouden. De hoogte van deze jaarlijkse subsidie wordt vastgesteld op basis van het niveau van de competitie waarin het team uitkomt. Op dit moment is nog onzeker op welk niveau het Dames 1 team van Longa'59 volgend seizoen zal uitkomen. Zodra hierover duidelijkheid is zal het college een besluit nemen over het al dan niet verstrekken van een niveausubsidie en de hoogte daarvan. Tot dat moment wordt de niveausubsidie niet meer verstrekt.

Het college spreekt de hoop uit dat de vereniging Longa '59 de komende maanden in staat zal zijn om het Dames 1 team weer in de eigen vereniging onder te brengen, op een verantwoorde manier die perspectief biedt voor volleybal in Oost Gelre op een zo hoog mogelijk niveau.

Noot aan de redactie
Vragen over de inhoud van dit persbericht kunt u stellen aan Brandt Keegstra, afdeling Communicatie, telefoon 0544 - 393552.
-----------------------


---- --