Dienstenbond CNV

Nieuws

15 december 2009

RBS moet inburgeren: "When in Rome, do as Romans do"

Nog geen concrete voorstellen Sociaal Plan

Op dinsdag 8 december 2009 hebben we met RBS over de hoofdlijnen van een eigen Sociaal Plan/E-cao voor RBS gesproken. RBS komt nu op zeer korte termijn met voorstellen.

Ideeën uitwisselen
Tijdens ons vorige overleg met RBS hebben we aangegeven pas over een nieuwe cao te willen praten als er ook voorstellen voor een nieuwe E-cao op tafel liggen. RBS heeft toen toegezegd met voorstellen voor een eigen E-cao voor RBS te komen. Afgelopen dinsdag hadden CNV Dienstenbond, en de andere bonden overleg bij RBS. Wij hadden voor dit overleg ook onze kaderleden meegenomen zodat we, wanneer we daadwerkelijk gaan onderhandelen, vaart kunnen maken. RBS heeft tijdens de bijeenkomst aangegeven waar zij aan denken voor een nieuw sociaal plan. Hun ideeën stemden nog niet helemaal overeen met de insteek van de vakbonden en dus hebben wij nogmaals aangegeven, waar wij aan denken bij een nieuwe/eigen E-cao voor RBS. De nieuwe eigen RBS cao en Sociaal Plan zouden moeten ingaan vanaf 1 maart 2010. In ieder geval tot dan blijven de bestaande ABN AMRO cao en E-cao (niet het ISP) gelden.

Uitgangspunt vakbonden
Wij hebben RBS laten weten dat de huidige E-cao van ABN AMRO het uitgangspunt moet zijn. Wij hebben tevens aangegeven te begrijpen dat voor RBS soms andere maatregelen noodzakelijk zijn, met name vanwege het verschil in omvang van de beide banken. Het leidend beginsel is en blijft "comparable, not less favourable". De nieuwe afspraken mogen dus wel anders zijn, maar moeten minimaal vergelijkbaar zijn met de huidige regeling. Deze afspraak is ook door RBS zelf met ons gemaakt in 2007 en daarna nog herhaald bij de COR en de ESC van ABN AMRO. Natuurlijk hebben wij ook -ter inspiratie- gewezen op het principe akkoord voor het ISP, dat kort geleden met ABN AMRO en Fortis Bank is bereikt.

Vervolg
RBS heeft toegezegd om ons rond 15 december a.s. zijn voorstellen voor de E-cao toe te sturen. Zodra wij meer informatie hebben, dan zullen we u verder informeren. Wij zullen in elk geval gaan beoordelen of de voorstellen naar onze mening voldoende basis bieden om er tijdens onderhandelingen uit te komen. Is dat het geval, dan zullen wij de voorstellen voor zowel de E-cao als de gewone cao in een peiling aan u voorleggen.

Vragen
Aarzel niet om bij vragen en/of opmerkingen contact op te nemen met Sandra Hendriks. U kunt mij bereiken per email: s.hendriks@remove-this.cnvdibo.nl of telefonisch: 023- 5670685.