Gemeente Waddinxveen


Gebiedsvisie Van Bentwoud tot Brug vastgesteld

Wat gebeurt er met de Passage als het nieuwe centrum klaar is? Hoe kunnen we ervoor zorgen dat het gebied rondom het gemeentehuis er fraaier uitziet? Blijft de Kerkweg-Oost één van de hoofdwegen van Waddinxveen? Deze concrete vragen komen aan de orde, als we het hebben over de toekomst van het gebied tussen het geplande Bentwoud en de brug over de Gouwe, het zogenaamde BB-gebied.

Face-lift
De gemeente wil van het oude dorpshart graag weer een aantrekkelijk verblijfsgebied maken. Een facelift, om het gebied ook in de toekomst vitaal en leefbaar te houden, is hard nodig. Het gebied moet een andere identiteit krijgen en ook betekenis krijgen voor nieuwe typen gebruikers. Daar waar functies verdwijnen, moet ruimte komen voor nieuwe ontwikkelingen. Het Passagegebied is daar een voorbeeld van. Die face-lift zal Waddinxveen ook een nieuw gezicht geven.

Gebiedsvisie Van Bentwoud tot Brug
Om dit te kunnen realiseren is er eerst een visie nodig op de nieuwe invulling van het BB-gebied. Deze visie moet duidelijkheid geven over hoe toekomstige inwoners en gebruikers in dit gebied kunnen wonen, zorgen, werken en elkaar ontmoeten. De gemeenteraad heeft inmiddels de gebiedsvisie vastgesteld en daarin haar ambities neergelegd.

Inhoud gebiedsvisie BB-gebied
In de gebiedsvisie is allereerst een inventarisatie gemaakt van de karakteristieke gebouwen en groenstructuren, die ook op kaart zijn vastgelegd. Daarnaast zijn de knelpunten, kwaliteiten en kansen in het gebied concreet benoemd en is een verkenning gemaakt van de mogelijkheden voor de ontwikkeling. Ook alle kansen om het BB-gebied aantrekkelijk te positioneren en te herontwikkelen komen aan de orde. Denk daarbij aan de veranderingen in de omgeving van Waddinxveen, zoals de bebouwing van de Zuidplaspolder, de aanplant van het Bentwoud, de alsmaar groeiende recreatieve betekenis van het veenweidegebied ten oosten van de Gouwe en de aanleg van de lightrail-verbinding.
Voor de verschillende deelgebieden zijn inspirerende voorbeelduitwerkingen gemaakt. Deze geven een beeld van de gewenste identiteit en (stedenbouwkundige) kwaliteit van de deelgebieden. Ook bieden deze voorbeelduitwerkingen aanknopingspunten voor de verdere planvorming.

Betekenis gebiedsvisie
Deze gebiedsvisie is een globale visie op de ontwikkeling van het BB-gebied. Daarin staan dus nog geen concrete plannen, maar wel de kwaliteitskaders om de gewenste ontwikkelingen tot stand te brengen. Daarmee wil de gemeente graag een actieve, sturende rol vervullen om de revitalisering van het hart van Waddinxveen ook daadwerkelijk te realiseren. De gemeente kan dat uiteraard niet alleen; zij heeft hierbij partners nodig. Daarom zal de gemeente private partijen uitnodigen om binnen de kwaliteitskaders van de gebiedsvisie gezamenlijk de ontwikkeling van het BB-gebied tot stand te brengen. De ontwikkeling zal gefaseerd worden aangepakt en het realiseren van de plannen zal een lange tijd duren.

Gebiedsvisie 'van Bentwoud tot Brug'