Gemeente Wijdemeren


Groene energie

Groene energie

Het college laat onderzoeken of er op duurzame wijze energie kan worden gewonnen uit biomassa van de Loosdrechtse Plassen.

De biomassa bestaat onder andere uit bagger, slib en cabombaresten.

40.000 ton
De troebelheid van het water van de Loosdrechtse Plassen wordt grotendeels veroorzaakt door de productie van (dode) algen. Daarbij zorgen wind- en watererosie voor afslag van bodem en oever. Dat veroorzaakt zwevend slib, waarvan een deel als bagger naar de bodem zakt. Het Waterloopkundig Laboratorium in Delft schat dat in de Loosdrechtse Plassen ruim 40.000 ton aan biomassa zit.

Geld uit water
De gemeente wil weten of het mogelijk is om met de biomassa die uit het water verwijderd wordt geld te verdienen. Het is bijvoorbeeld mogelijk om het gewonnen gas toe te voegen aan het aardgasnet. Daarnaast kan, in tegenstelling tot de traditionele manier om biomassa te ontwateren, vergisting van biomassa een aanzienlijke besparing opleveren aan CO2-uitstoot.

Ruim begrip
Biomassa is een ruim begrip. Het gaat om de jaarlijkse aanmaak van slib, maar ook de reeds aanwezige hoeveelheid bagger. Verder valt ook hinderlijke plantengroei zoals cabomba, vederkruid, gemaaid gras en riet onder de noemer biomassa. Ook het GFT-afval, het plantsoenafval en snoeiafval kan eronder gerekend worden.

Baggerprobleem begrensd
Het baggerprobleem komt voort uit een jarenlange ophoping van slib en bagger. Door nu de jaarlijkse aanwas van slib en planten om te zetten in energie, wordt het probleem in de eerste plaats begrensd. Vervolgens kan het baggerprobleem, met name daar waar het hinder voor de recreatie oplevert, gefaseerd aangepakt worden. De gemeente wil, als mede-eigenaar van de plassen, het goede voorbeeld geven aan provincie en waterschap AGV en een duurzame oplossing voor recreatie en natuur mogelijk te maken.

(16-12-2009)