Provincie Friesland


---
File: 1e438f.gif





---

PERSBERICHT

Nummer: 346 / EM
Datum: 16 december 2009

Lichte afname Friese ov-reizigers in derde kwartaal 2009

In het derde kwartaal van 2009 maakten minder reizigers gebruik van het openbaar vervoer (ov), reden meer treinen op tijd en is de rituitval afgenomen ten opzichte van het derde kwartaal 2008. Opvallend is dat het aantal incidenten in de trein flink is toegenomen. Dit blijkt uit het rapport 'kwartaalcijfers openbaar vervoer in Fryslân' van de provincie Fryslân.

Minder ov-reizigers
Het totale aantal ov-reizigers is licht afgenomen met -0,5%. Wel zijn er verschillen te zien per regio. Bij het stadsvervoer Leeuwarden is een daling van -13,5% waar te nemen, terwijl in Zuidoost-Fryslân en op de Waddeneilanden een flinke stijging heeft plaatsgevonden (+16,0% resp. +12,5%). De reizigersaantallen verschillen elk kwartaal aanzienlijk. Pas als de jaarcijfers van 2009 en 2008 naast elkaar worden gelegd, kan een daling of stijging worden geconstateerd.

Meer treinen op tijd
Ook in het derde kwartaal van 2009 hebben de regionale treinen zeer punctueel gereden. Vooral het percentage treinen dat vanuit Sneek/Stavoren en Harlingen Haven in Leeuwarden op tijd aankomt, is erg hoog (98,9 resp. 99,0%).

Afname rituitval
Het aantal (deels) uitgevallen ritten is in het derde kwartaal van 2009 erg laag, zowel in het treinvervoer als het busvervoer. In Zuidoost-Fryslân, waar Qbuzz rijdt, is de rituitval minimaal. Dit komt door nieuw materieel, zodat defecten aan materieel nauwelijks voorkomen. Ook in Noord- en Zuidwest-Fryslân, waar Connexxion het openbaar vervoer verzorgt, komt rituitval weinig voor. De aanwezigheid van voldoende personeel en reservematerieel speelt hierbij een belangrijke rol.

Toename incidenten trein

Bij het regionale treinvervoer zijn in het derde kwartaal van 2009 fors meer incidenten geregistreerd dan in het derde kwartaal van 2008 (125 resp. 72 incidenten). Vooral incidenten waarbij verbaal geweld is gebruikt, reizigers betalingsproblemen hebben en overlast is veroorzaakt, zijn meer voorgekomen. Ook het aantal ernstige incidenten, zoals fysiek geweld of ernstige bedreigingen, ligt wat hoger. Het hogere aantal incidenten wordt onder andere veroorzaakt door groepen jongeren die voor overlast zorgen. Samen met het KLPD houdt Arriva in 2009 acties gericht op het terugdringen van deze overlast. Daarnaast wordt intensiever gecontroleerd op het hebben van een geldig vervoersbewijs dan in 2008. Hierdoor komen meldingen van incidenten vaker voor. Bij het busvervoer zijn iets minder incidenten geregistreerd dan in het derde kwartaal van 2008 (26 resp. 39 incidenten).

Kwartaal- en jaarrapportage
In de kwartaal- en jaarrapportages van de provincie Fryslân staan cijfers over het aantal reizigers in bus en trein, rituitval en punctualiteit. De kwartaalgegevens worden vergeleken met gegevens van het betreffende kwartaal in het voorgaande jaar om seizoensinvloeden te voorkomen. Alle rapportages zijn te vinden op de website www.fryslan.nl/ov. Aanmelden voor het ontvangen van de rapportages per e-mail kan ook op de website.


---- --