BMW Group

MINI Beachcomber Concept: The sky is the limit


* 16.12.2009

* Persbericht

München/Rijswijk. De MINI Beachcomber Concept staat als primeur op de Noord-Amerikaanse autoshow NAIAS in Detroit (16-24 januari 2010). De auto is een moderne interpretatie van de legendarische Mini Moke uit de jaren zestig. Ook de nieuwe versie heeft geen portieren en geen conventioneel dak. Nieuw is de vierwielaandrijving, het multifunctionele interieur en het hoge hedendaagse veiligheidsniveau waarmee het open karakter van de carrosserie wordt gecombineerd.

De MINI Beachcomber Concept laat zich in twee woorden samenvatten: Sun & Fun. Rijden op z'n leukst, langs het strand, op de boulevard of in de bergen. Net als in de Mini Moke genieten de inzittenden van de MINI Beachcomber Concept ongefilterd van de elementen en de omgeving. Ook de zeshoekige grille is een overduidelijke knipoog naar deze klassieker die in 1964 debuteerde. Het was destijds een auto die uit weinig meer bestond dan een bodemplaat, vier wielen, een aandrijflijn en een voorruit. De Moke was een hit in zonnige oorden.

Sterke body

De MINI Beachcomber Concept heeft een minimalistisch ogende carrosserie. De zeer sterke body beantwoordt echter aan alle hedendaagse veiligheidseisen. Bij een onverhoopte koprol blijft de passagierskooi intact dankzij de versterkte A- en D-dakstijlen en een extra verstevigingsbalk in lengterichting die verbonden is aan de D-stijl. Hierdoor ontstaat een zeer stijf raamwerk dat botskrachten goed opvangt en verdeelt.

Kenmerkend voor het studiemodel is het voor dit concept lage zwaartepunt, wat bijdraagt aan het scherpe stuurkarakter van de MINI. De MINI Beachcomber Concept heeft een royale bodemvrijheid dankzij de grote lichtmetalen wielen, het verhoogde onderstel en de lange veerwegen. Ruw terrein of mul zand zijn geen probleem: de permanente ALL4-vierwielaandrijving zorgt voor de benodigde tractie. De techniek komt grotendeels overeen met die van het crossover model dat in het najaar van 2010 als vierde model de gelederen van MINI zal versterken.

Veelzijdigheid staat voorop. De twee zitplaatsen achterin zijn neerklapbaar, waardoor er ruimte ontstaat voor het meenemen van een mountainbike of wakeboards. En ook een surfplank past er moeiteloos in, want het uiteinde daarvan kan door het open dak naar buiten steken.

De achterklep bestaat uit twee, vertikaal gescheiden delen. De smalle achterdeur aan de rechterzijde kan tijdens het rijden zo nodig open blijven, zodat ook lange voorwerpen mee kunnen. De linker achterdeur is breder dan die aan de rechterzijde en is voorzien van een koffer in de vorm van een reservewielhouder: hierin is extra bergruimte voor kleine spullen. De MINI Beachcomber Concept is voorzien van runflat-banden, dus een reservewiel is overbodig.

Softtop of hardtop

De achterin opgeborgen softtop is snel over de auto te trekken en vast te maken. Aan de kap zijn kunststof ruiten bevestigd om de auto rondom af te dichten. De aan de buitenzijde zichtbare bevestigingspunten voor de kap zijn puur voor de show, als knipoog naar de voorvader. De cabriokap zit in werkelijkheid vast aan niet zichtbare verankeringen, zodat die strak aansluit op de carrosserie en de voorruit. Voor een langdurige bescherming tegen weer en wind zijn er permanent te gebruiken lichtgewicht kunststof dak- en deurpanelen beschikbaar.

Omdat de MINI Beachcomber Concept bedoeld is voor open rijden, zijn de gebruikelijke ventilatieroosters in het dashboard gedeeltelijk ingewisseld voor luidsprekers en voor instrumentarium dat van pas komt bij off-roadrijden. De opzet doet denken aan de instrumenten in de cockpit van een vliegtuig. Er is bijvoorbeeld een in vloeistof draaiend kompas links naast het stuurwiel. En rechts daarvan bevindt zich een instrument dat een kunstmatige horizon weergeeft.

Center Rail

De centrale 'ruggengraat', de Center Rail, speelt de hoofdrol in het interieur. Die loopt vanaf het dashboard helemaal naar achteren als een robuuste scheiding van het interieur. Dankzij een ingenieus systeem zijn mobiele telefoons, een MP3-speler en GPS-navigatie te bevestigen op de rail, die daarbij voor verbinding zorgt met het entertainmentsysteem in de auto. Op de rail zijn ook zaken als een koelbox, verlichting of een laptop te bevestigen en er is een hele range van brillenhouders, maaltijdbakjes en zelfs een stopwatch ontwikkeld voor gebruik aan de rail.

De MINI Beachcomber Concept is net als de MINI Crossover Concept van 2008 een studie naar de onbegrensde mogelijkheden die een MINI biedt. Het is een speurtocht naar onconventionele oplossingen voor meer rijplezier, voor emotie en met het unieke MINI-gevoel - zónder dak en deuren.

Documenten om te downloaden:

* MINI Beachcomber Concept pdf file (PDF, EN , 219,15KB)
* De MINI Beachcomber Concept (PDF, NL , 56,69KB)

Neem bij eventuele vragen over dit persbericht contact op met: