Gemeente Harenkarspel


Meerderheid gemeenteraad stemt in met Structuurvisie

Dinsdagavond 15 december heeft de gemeenteraad van Harenkarspel in meerderheid ingestemd met de Structuurvisie. De stemverhouding was 10 voor en 7 tegen. De vóórstemmers waren de partijen CDA, AB'89 en Vrij Harenkarspel. De tegenstemmen kwamen van de PvdA, VVD en HiB.

Een motie plus een amendement gaven dinsdagavond de kern van de discussie aan over de Structuurvisie.

De PvdA kwam met de motie, waarin werd gevraagd om de Structuurvisie aan te houden, dus het besluit uit te stellen. Reden daarvoor was dat de PvdA, VVD en HiB vinden dat er te veel weerstand is in de bevolking tegen de Structuurvisie. Maar ook dat de woningbouw-taakstelling tot 2030 in de Structuurvisie te rooskleurig is gesteld. Wethouder De Groot gelooft daar niets van. Hij wees juist op achterstand in woningbouw in Harenkarspel. De Groot deed de toezegging dat, als inderdaad de cijfers naar beneden moeten worden bijgesteld en er minder woningen nodig blijken, dit niet ten koste zal gaan van woningbouw in de dorpskernen. Genoemde partijen bleven desondanks achter hun motie staan. De motie haalde het niet, omdat negen raadsleden tegen de motie stemden. Van de partijen CDA, AB'89 en Vrij Harenkarspel. Negen stemmen, want Pe Hof van het CDA stemde anders dan zijn partijgenoten, hij was wel vóór de motie.

Het amendement van AB'89, CDA en Vrij Harenkarspel haalde het wel. Dit bevatte diverse wijzigingen op de Structuurvisie. De belangrijkste wijzigingen waren vermindering van het aantal woningen in het Tussengebied (van 825 naar 625). Bij de woningbouw aldaar beginnen aan de kant van het Noorderlicht en fasering bij de aanleg van de Middenroute. Eerst de verbinding Dergmeerweg-industrieterrein De Dijken en Dergmeerweg-Veilingweg. Ook ongelijkvloerse oplossingen voor fietsers en wandelaars die de Middenroute gaan kruisen werd gevraagd. Het college stemde met zeven van de negen punten in en de andere twee worden meegenomen in onderzoek.

Voor informatie over de Structuurvisie, zie rubriek In en Om Harenkarspel, Structuurvisie.



Gemeente Harenkarspel
Gemeentehuis :
Oostwal 2,
1747 EZ Tuitjenhorn
Postbus 10,
1749 ZG Warmenhuizen
Telefoon 0226-396600