Provincie Utrecht

Toeristische marketing Utrecht anders georganiseerd

15-12-2009 -

De toeristische promotie van Utrecht krijgt een andere aanpak. Dat hebben het dagelijks bestuur van de provincie Utrecht en het college van B&W van de gemeente Utrecht vandaag besloten. Het gezamenlijke besluit kan rekenen op instemming van de Raad van Toezicht van UTR.

Utrecht Toerisme en Recreatie (UTR) is het toeristische marketingorgaan van de stad en provincie. Uit een evaluatie is gebleken dat er onder de belangrijkste subsidiënten en klanten van UTR onvoldoende draagvlak is om de activiteiten voor te zetten. Het basispakket van UTR is op orde, zo blijkt uit het onderzoek. Er is waardering voor de twee internetportals die UTR heeft gelanceerd. De toegevoegde waarde van de gecombineerde provinciale en gemeentelijke aanpak van toeristische marketing door UTR wordt door subsidiënten en toeristische afnemers echter als matig ervaren. Daarnaast is de verwachte synergie van marketing en informatieverstrekking (vvv's) binnen één organisatie niet voldoende ontwikkeld.

Anders organiseren
Voor de gemeente en provincie Utrecht - opdrachtgevers van UTR - is dit onderzoek aanleiding om de toeristische Utrecht promotie op een andere manier te organiseren. Een meer efficiënte en resultaatgerichte aanpak van de toeristische Utrecht-promotie en marketing staat daarbij voorop. Gemeente en provincie Utrecht kiezen er daarom voor om de subsidierelatie te beëindigen. Dit betekent dat de stichting waaronder UTR valt uiterlijk per 1 januari 2011 is ontbonden. De marketingactiviteiten van UTR worden met ingang van 2010 afgebouwd. De toekomstige organisatie van de verschillende bedrijfsonderdelen, zoals VVV Utrecht, VVV Amersfoort en Rondom, wordt nader bekeken. Hier is in het voorjaar van 2010 meer over bekend. Per 1 september 2010 moet alles in de nieuwe opzet van start gaan.

UTR is in 2004 in het leven geroepen om in opdracht van de gemeente en de provincie Utrecht de toeristische promotie te verzorgen. De organisatie is ontstaan uit een fusie van de VVV stad Utrecht, RonDom en Utrecht Bureau voor Toerisme. De organisatie UTR werkt voor toeristische bedrijven, VVV's in de provincie Utrecht en partners.

Deze kwestie komt in januari 2010 ter informatie aan bod in Provinciale Staten van Utrecht en de gemeenteraad van Utrecht.

Voor bovenstaand persbericht kunt u meer informatie inwinnen bij: