Prijs van occasion daalt weer 'seizoensgebruikelijk'

16/12/2009 08:22

Vroemm.nl

De prijs van een occasion is in november 2009 met gemiddeld 0,42% gedaald. In het algemeen daalt de prijs van een occasion in de laatste maanden van het jaar. Voor het hele jaar 2009 noteren de occasions een prijsdaling van 6,3%, terwijl de voor de occasionprijzen traditioneel slechte maand december nog moet komen. Voor sommige modellen van opvallend genoeg met name Aziatische makelij is de waardedaling sinds januari nu al meer dan 10%.

Prijsontwikkeling occasions

De Vroemm.nl Occasionmarkt Monitor van november 2009 laat zien dat de prijzen van 100 populaire occasions gemiddeld 0,42% goedkoper zijn geworden dan verleden maand. De gewogen gemiddelde prijsverandering bleef met een daling van 0,05% nagenoeg onveranderd. De complete lijst van 100 populaire auto's is te raadplegen op http://www.vroemm.nl/autorestwaarde.

In de maand november doet zich in het algemeen een prijsdaling van occasions voor. In de afgelopen jaren liet november een seizoensgecorrigeerde daling zien van gemiddeld 0,45%. De daling werd daarna voortgezet met een nog scherpere waardevermindering in december, waarna een prijsstijging aan het begin van het daaropvolgende jaar optrad.

De prijsontwikkeling van een occasion liet in de eerste maanden van dit jaar tot op heden echter een compleet een ander beeld zien. Tot eind mei daalde de vraagprijs van een occasion gemiddeld met 6,7%. Echter, vanaf juni 2009 liet de prijs van een occasion een stijging zien van gemiddeld 0,4%.

Dit verschil in prijsontwikkeling is te verklaren door de invoering van de Nationale Sloopregeling eind mei.

Prijsontwikkeling per (merk en) model

Sinds het begin van het jaar liet een occasion een prijsdaling zien van gemiddeld 6,3%. Bij enkele modellen is de waarde van occasions dit jaar al met meer dan 10% gedaald. Opvallend is de ruime vertegenwoordiging daarbij van modellen van Aziatische makelij. Immers, de top 10 meest waardevaste auto's wordt nog steeds gedomineerd door Aziatische modellen, maar dit zijn de kleinere modellen uit dat werelddeel.

De lijst van modellen die meer dan 10% in waarde daalden bevat de Japanse Nissan Almera en Nissan Primera en de MPV's Mitsubishi Space Star en Nissan Almera Tino. Van de SUV's hebben de bezitters van de eveneens Aziatische Kia Sorento dit jaar ook een prijsdaling van meer dan 10% meegemaakt. De Europese automodellen met een daling van meer dan 10% sinds januari zijn Opel Astra en Peugeot 207 en 407.

Berekeningswijze

De berekening is gebaseerd op marktgegevens van 100 populaire modellen. De vraagprijzen van elk model zijn per maand met elkaar vergeleken. Om meegenomen te worden in de berekening dient het model ten minste drie jaar geleden geĂŻntroduceerd. Per automodel is door Vroemm.nl een rekenkundig afschrijvingsmodel ontwikkeld, gebaseerd op actuele marktgegevens. Het model houdt onder meer rekening met het merk en type van de occasion, de kilometerstand, de leeftijd van de auto, type brandstof en andere specifieke kenmerken van de te koop staande auto. Voor elke auto wordt een leeftijd van drie jaar en een jaarkilometrage van 20.000 verondersteld. Door de berekende waarde van de auto te vergelijken met de historische nieuwprijs wordt de relatieve waardevermindering verkregen. Door deze waarden per maand te vergelijken wordt de ontwikkeling van de occasionprijzen beoordeeld.





http://www.vroemm.nl