Provincie Friesland


---
File: 314509.gif





---

PERSBERICHT

Nummer: 348/GH
Datum: 15 december 2009

Provincie Fryslân wil duurzame bedrijfsvoering

De provincie Fryslân gaat per 2011 volledig duurzaam inkopen. Hiermee loopt Fryslân vooruit op landelijke regelgeving die de provincies verplicht om vanaf 2015 duurzaam in te kopen. De provincie kiest ook voor het meest complete keurmerk voor provinciale producten namelijk het FairTrade/Max Havelaar-keurmerk. Daarnaast gaat de provincie in kaart brengen hoeveel CO2 ze uitstoot en gaat ze dit jaarlijks compenseren met het uiteindelijke doel de CO2 uitstoot tot nul te reduceren. Deze en andere maatregelen hebben het college van Gedeputeerde Staten vastgesteld.

"Als Fryslân willen we inzetten op een duurzame toekomst. Dat vragen we van onze inwoners en bedrijven, dan moeten we zelf ook het goede voorbeeld geven. Als provinciale organisatie compenseren we nu al de CO2 uitstoot die te maken heeft met postverzorging en verkoopt het bedrijfsrestaurant 70% biologische producten"; zo zegt gedeputeerde Piet Adema. De provincie neemt ook maatregelen om het aantal arbeidsgehandicapten in de provinciale organisatie te verhogen. Piet Adema;"Nu al vragen we aan uitvoerders van infrastructurele projecten dat zij met 5% arbeidsgehandicapten werken, als organisatie moeten we daar ook mee aan de slag." Andere maatregelen die genomen gaan worden zijn de vervanging van dienstauto's door aardgasauto's en het gebruik van Cradle-to-Cradle toiletpapier.

Millenniumdoelstellingen
Om een duurzame provincie te worden, anticipeert de provincie ook op de Millenniumdoelen. Vanuit het college zal gedeputeerde Sjoerd Galema dit oppakken. "We doen al mee aan het project 'Schoon water voor Mozambique'. Met dit project verbeteren en verduurzamen we drinkwater en sanitaire voorzieningen in Mozambique, Malawi en Zambia. In 2010 zoeken we naar mogelijkheden om meer van de millenniumdoelen te koppelen aan ons eigen beleid. We willen een millenniumprovincie worden."


---- --