Gemeente Amersfoort

Persbericht gemeente Amersfoort - woensdag 16 december 2009

Voorstellen voor beperking sociale urgenties huurwoningen

Voor woningzoekenden zonder urgentieverklaring moet het gemakkelijker worden om in aanmerking te komen voor een huurwoning. Nu wordt een te hoog percentage woningen toegewezen op basis van een urgentieverklaring. De gemeente Amersfoort gaat samen met woningcorporaties en Woonkompas onderzoeken welke maatregelen hiervoor nodig zijn.

Uit onderzoek van Woonkompas is gebleken dat de afgelopen jaren steeds meer woningen zijn toegewezen op basis van sociale urgenties, waardoor steeds minder woningzoekenden via de reguliere toewijzing in aanmerking komen voor een woning. Tegelijkertijd daalt, vanwege een afname van het aantal verhuizingen, het aanbod van huurwoningen.

In 2008 is 34,5 procent van de woningen door de verhuurders toegewezen aan woningzoekenden met een urgentieverklaring. De cijfers van de eerste drie kwartalen van 2009 laten eveneens een stijging zien ten opzichte van het gemeentelijke streefpercentage van 30 procent.

De gemeente onderzoekt in samenwerking met de corporaties en Woonkompas welke maatregelen kunnen bijdragen aan een gezonde huurwoningmarkt, waarop maximaal 30 procent van de woningen wordt toegewezen aan woningzoekenden met een urgentieverklaring. De gemeente overweegt bijvoorbeeld in te stellen dat een urgent woningzoekende slechts één keer een woning mag weigeren.

Door striktere voorwaarden te stellen wil de gemeente de aantrekkelijkheid van de urgentieregeling beperken, waarbij het uitgangspunt geldt dat het toekennen van een urgentieverklaring verdedigbaar moet zijn tegenover andere woningzoekenden op de woningmarkt.

Noot voor de redactie,