Provincie Friesland

PERSBERICHT

Nummer: 343 MtW
Datum: 17 december 2009

Nieuwe drijvende duurzame vakantiewoningen in Fryslân

In 2013 is de provincie Fryslân hopelijk verrijkt met duurzame vakantiehuizen die op het Friese boezemgebied drijven en zichzelf van water, energie en afvalwaterzuivering kunnen voorzien. Gedeputeerde Staten hebben besloten om de initiatiefnemers van dit innovatieve project met 'drijvende autarkische recreatiewoningen' een subsidie te verlenen van E 200.000,

De subsidie is bedoeld voor onderzoek, het bouwen en het laten testen van een proefwoning. Jachthaven De Drijfveer & Tusken de Marren uit Akkum is projectindiener. Het project is opgezet als een samenwerkingsverband met het Kenniscentrum Jachtbouw, hotspot duurzaamheid van de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden (NHL), zes bv's en drie eenmanszaken. De NHL wordt betrokken bij het testen en adviseren van de te gebruiken autarkische systemen. De initiatiefnemers zijn verder in uiterst positief gesprek met twee Friese gemeenten over een testlocatie. Revo Adviesgroep begeleidt en coördineert het project.

Het project is innovatief voor Fryslân en leent zich goed voor het Friese waterlandschap. Bovendien wordt Fryslân als vakantieland extra attractief voor toeristen dankzij upgrading van de bungalowsector.

Als blijkt dat de invoering van de 'drijvende autarkische recreatiewoning' een succes is, gaan de initiatiefnemers ervan uit dat er eerst tussen de 200 à 350 van deze vakantiewoningen in Fryslân zullen komen. Dat zou een extra omzet van 5 à 8,5 miljoen euro betekenen en minstens 100 directe banen in het Friese toerisme opleveren.

De drijvende autarkische recreatiewoning is een unieke vorm van verblijfsrecreatie die onderscheidend is en specifiek is toegesneden op de waterrijke omgeving van Fryslân. Gedurende de zomer bevindt de vakantiewoning zich in het boezemgebied en 's winters komt de woning in een haven te liggen. Op deze wijze wordt op een slimme manier rekening gehouden met ecologische en economische doeleinden. De trekvogels worden zo weinig mogelijk gestoord en seizoensverlenging blijft mogelijk.

De subsidie wordt beschikbaar gesteld uit het Regionaal Innovatieprogramma 'Fryslân Fernijt II'. Deze regeling is speciaal in het leven geroepen voor vernieuwende en risicovolle projecten in Fryslân die kennisinstituten en ondernemingen met elkaar verbindt. Toerisme en recreatie vormen een van de drie thema's.

Voor meer informatie over de inhoud van dit project kunt u contact opnemen met de heer K. Wiersma van Revo Adviesgroep in Hallum. Telefoon: 06 - 53412061 en e-mail k.a.wiersma@revoadviesgroep.nl.


---- --