Provincie Gelderland


---

Arnhem, 16 december 2009

GELDERSE GEDEPUTEERDE ROEPT OP TOT SNELLERE EN VOLLEDIGE INVOERING HEFFING OP GRIJZE STROOM

Gelderse klimaatgedeputeerde Annelies van der Kolk pleit voor een snellere en volledige invoering van het Duitse feed-in systeem voor groene stroom. Duitsland legt een heffing op fossiele stroom en betaalt hiermee de subsidies voor groene stroom. Hierdoor is er zekerheid voor leveranciers van groene stroom waardoor er meer en sneller groene stroom beschikbaar komt.

Annelies van der Kolk:" Gelderland werkt van harte mee met de nationale en Europese ambities om het aandeel van duurzame energie te verhogen tot een (kleine) 20 % in 2020. Bij het realiseren van windenergie, zonne-energie, biomassa installaties en, vergistingsinstallaties is het essentieel dat initiatiefnemers weten dat ze structureel ondersteund worden. Het Duitse feed-in systeem heeft zichzelf bewezen. In dit systeem wordt een extra heffing op grijze (fossiele) stroom gezet waarmee subsidie op zonne- en windenergie wordt betaald. Spanje, Portugal en Frankrijk hebben dit systeem ook overgenomen. Ook daar zien we dat het succes heeft. Laten we niet langer wachten en ook de Duitse open- einde regeling meenemen. Laten we niet op voorhand een plafond instellen uit angst voor iets hogere stroomtarieven. Met het feed in systeem betaalt de vervuiler en dat is precies wat nodig is om de omschakeling naar groene stroom sneller te laten verlopen."

Feed-in versus subsidie
De subsidies voor wind- en zonne-energie zijn nu nog nodig omdat deze technieken nog veel investeringen vergen van de initiatiefnemers. Zonder overheidssteun zou er veel minder groene stroom zijn. Nu worden deze subsidies betaald vanuit de schatkist, door de belastingbetaler. Onder invloed van omstandigheden of door andere keuzes kan subsidie worden afgeschaft waardoor initiatiefnemers geen zekerheid hebben op structurele financiële steun. Hierdoor blijven de noodzakelijke investeringen achter. Daarom is het belangrijk dat de subsidies voor duurzame energie niet door de belastingbetaler worden opgebracht, maar door de afnemers van fossiele stroom. Even belangrijk is dat alle initiatiefnemers (ondernemers, particulieren en verenigingen) die op de subsidies een beroep willen doen er zeker van zijn dat deze subsidie er is. Veel subsidieregeling zoals bijvoorbeeld voor zonnepanelen zijn in een heel korte tijd al op door de enorme belangstelling.

2011
Het kabinet heeft als onderdeel van de crisismaatregelen dit voorjaar besloten dat de subsidies voor duurzame energie in 2011 niet langer betaald worden door de belastingbetaler, maar uit een opslag op de prijs voor fossiele stroom. Maar vooralsnog wordt niet voorgesteld om de open-einde regeling volgens het Duitse model over te nemen. Omdat Den Haag vreest voor hoogoplopende vergoedingen en -als gevolg daarvan- een sterke stijging van de energierekenin. Daarom is het plan om in Nederland een plafond in te stellen. De inzet van de Gelderse gedeputeerde is om de invoering van feed-in in 2010 te realiseren mét de open-einderegeling.

Klimaattop Kopenhagen
Op de Klimaattop in Kopenhagen maken regeringsleiders afspraken over een meer duurzame en klimaatbestendige wereld. Afspraken die ook door regionale en lokale overheden uitgevoerd en ingevoerd moeten worden. Minister Cramer gaf eerder aan dat de tijd van verleiden voorbij is, dat er harde afspraken, maatregelen en wetgeving moet komen, willen we echt werken aan een meer duurzame en klimaatbestendige wereld krijgen.

Annelies van der Kolk:"ik ben het van harte met de Minister eens. Die regels moeten ook van haar komen. Dan kunnen wij als regionale en lokale overheden ook onze verantwoordelijkheid nemen. Daarom graag de invoering van feed-in zo snel mogelijk en mét de open-einderegeling. Laten we niet benauwd zijn voor kleine tariefsverhogingen op fossiele stroom. De wereld moet ons meer waard zijn dan 1 eurocent per kwh stroom! Daarnaast pleit de Gelderse Gedeputeerde Annelies van der Kolk voor een hogere vergoeding voor binnenlandse windproductie en een hogere Rijksbijdrage voor warmtenetten.

Feed-in
Duitsland kent sinds een aantal jaren het zogeheten feed-in systeem. Uit een kleine heffing op het verbruik van fossiele stroom ( ca. 1 eurocent per kWh) wordt de subsidie betaald voor wind en zonne-energie. 20 jaar lang duurt de subsidie. Iedereen die hier een beroep op wil doen krijgt dat positief gehonoreerd: een zgn. open-einderegeling. Het gevolg is een sterke versnelling van de introductie van duurzame energie in de Duitse markt. Landen als Spanje, Portugal en Frankrijk hebben het succesvolle Duitse systeem gekopieerd. 19 landen in de EU kennen dit systeem. Dit feed-in systeem honoreert het "vervuiler betaalt principe". De gebruiker van grijze stroom betaalt de extra lasten voor de invoering van groene stroom.