Gemeente Sittard-Geleen


2009_191

Persbericht Gemeente Sittard-Geleen

Stationsstraat in de lift

Sittard-Geleen, 15 december 2009 - de gemeente en Woonpunt werken samen aan dde revitalisering van de Stationsstraat in Sittard. De Stationsstraat is vanaf het bus en NS-station de entree tot de binnenstad en bepaalt hierdoor mede de uitstraling van de binnenstad. De gemeente verkoopt aan Woonpunt de panden Stationsstraat 18-20-33-35 en Stationsdwarsstraat 3. Vervolgens wordt Coffeeshop Kick-X verplaatst van Stationsstraat 29 naar Stationsplein 1 a/b. Wethouder Ruud Guyt: 'Wij willen met deze plannen de entree van de stad een oppepper geven. De verloederde aanblik van de Stationsstraat is voor velen een doorn in het oog. Ik ben blij dat Woonpunt onze partner is bij deze ontwikkeling en risico's wil dragen'. Het College heeft tegelijkertijd besloten dat de voorbereidingen en procedures worden gestart voor de herinrichting van de openbare ruimte binnen het Stationskwartier.

De Stationsstraat is vanaf het bus en NS-station de entree tot de binnenstad en bepaalt hierdoor mede de uitstraling van de binnenstad. De aanpak bestaat uit nieuwbouw binnen de bestaande stedenbouwkundige structuur. Woonpunt zal de panden Stationsstraat 18 t/m 24 en mogelijk ook de panden Stationsstraat 33 - 35 en Stationsdwarsstraat 3 herontwikkelen. Doelgroep zijn jongeren, starters en studenten. Op de begane grond komen commerciële ruimtes. In opdracht van Woonpunt hebben Frenckenâ"'Scholl Architecten een stedenbouwkundige studie verricht naar de kansen voor herontwikkeling van het Stationskwartier. Dit is de naam voor een grote gebied aan de weerszijden van de Stationsstraat-Steenweg. Daarnaast heeft Seinpost Adviesbureau BV voorstellen gedaan voor een functionele versterking van het Stationskwartier. Deze studies passen in het Masterplan Zitterd Revi Sited. Het Stationskwartier krijgt het karakter van een specifiek studentenkwartier met winkels, horeca en op studenten gerichte voorzieningen en functies op de begane grond ter bevordering van creatieve ondernemingen.

Om de verplaatsing van de coffeeshop van het pand Stationsstraat 29 naar Stationsplein 1a/b mogelijk te maken moet het huidige bestemmingsplan worden gewijzigd. De exploitatievergunning van de coffeeshop Kick-X Stationstraat 29 wordt vervolgens ingetrokken. De coffeeshopeigenaar moet een nieuwe exploitatievergunning voor een coffeeshop aan het Stationsplein 1 a/b aanvragen. Daarna wordt de procedure voor het verlenen van de nieuwe exploitatievergunning gestart.

De verplaatsing gebeurt in overleg met de coffeeshopeigenaar. De omwonenden van het plangebied zijn hierover per brief geïnformeerd.


---